Telefónica promociona 110 iniciatives ciutadanes a la xarxa: arriba el 4.0 

La companyia de telecomunicacions organitzarà el proper 6 de juliol una trobada entre grans empreses i emprenedors perquè els projectes tinguin recorregut

Cristina Farrés

02/06/2011 14:24 hores

Per saber l'horari dels trens de rodalies de Renfe a Catalunya, és més fiable el portal Rodalia.info que la pròpia web de l'operadora. Aquesta iniciativa ciutadana que triomfa a les xarxes socials és una de les 110 que s'inclouen en el nou projecte de Telefónica: Ciutadania 4.0. Presentat aquest dijous pel president de la multinacional a Catalunya, Kim Faura, i el director del departament de societat de la informació, Bruno Vilarasau, des del grup busquen que el directori d'emprenedors “es converteixi en un aparador de la creativitat de la ciutadania per a empreses i institucions”, en paraules de l'últim.

Així, el proper 6 de juliol reuniran en el número 0 de la Diagonal, la Torre Telefònica, a grans empreses amb capacitat d'invertir i als responsables de les iniciatives tecnològiques per intentar crear sinergies. “Volem que es creïn nous serveis o es millorin els actuals”, afirma Faura. El director també ha deixat la porta oberta al fet que sigui la pròpia Telefónica la que inclogui algunes de les eines que estan promocionant al portal.

Entre d'altres, estaran presents Banc Sabadell, La Caixa, el RACC i Barcelona Activa. I és que els serveis que es promocionen són tan amplis que encaixen perfectament en tots aquests perfils empresarials. Van des d'un cercador de serveis d'un municipi a un portal per trobar finançament per a iniciatives culturals o un projecte d'autoestop digital. El seu denominador comú és estar realitzats per voluntaris i ser tecnològicament viables. “Algunes iniciatives no s'han acceptat perquè no estaven suficientment desenvolupades o tenien un impacte tecnològic poc important”, reconeix Vilarasau.

El paper que ha jugat Telefónica és crear el directori, buscar les primeres iniciatives ciutadanes que es van unir al projecte i a orientadors per fer una tasca de consultoria en els projectes que creguin més interessants. Ofereixen assessorament gratuït als emprenedors el president d'Abacus, Ángel Mestre, o el director del programa d'innovació en metodologies per a l'ensenyament de la FCRI, Xavier Kirchner, entre d'altres. Amb tot, el projecte Ciutadania 4.0 està obert i pot incloure a noves iniciatives que estiguin interessades per formar part.

ERO a Catalunya

Després de la presentació del portal, Kim Faura ha parlat sobre l'ERO de Telefónica. Ha afirmat que desconeix la quantitat de persones que formaran part de l'ajust a Catalunya perquè “es tracta d'una regulació voluntària” i els treballadors del grup “tenen tres anys per decidir si s'apunten o no”. Així mateix, ha negat que s'hagi fixat una quantitat màxima de persones que puguin unir-se a l'expedient.

El director general ha assegurat que “cap projecte dels que té ara en marxa Telefónica Catalunya o vulgui iniciar en el futur més immediat es veurà afectat per l'ajust de plantilla”.