La CAM prepara la seva sortida del capital de Meliá Hotels

El paquet val 60 milions d'euros i el preu de l'acció frega el fixat en la seva sortida a borsa

Jorge Chamizo

24/02/2012 00:06 hores

La Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) està començant a liquidar els seus actius immobiliaris i les participacions industrials que atresora. L'entitat alacantina cerca el moment oportú per desprendre's del seu paquet en la primera cadena hotelera espanyola i sisena d'Europa, Meliá Hotels, on és el segon accionista, segons fonts properes al grup mallorquí.

CAM, en els seus últims dies sota la gestió del Banc d'Espanya abans de passar a les mans del Sabadell, està tractant de rendibilitzar els pocs actius valuosos que té en balanç. Llastrada per una inversió desaforada en el sector immobiliari, la caixa no obstant això compta amb algunes participacions rellevants alienes al maó.

Una d'elles és el 6% de Meliá Hotes International, el valor del qual de mercat ascendeix a uns 60 milions d'euros. Fa uns dies, sota aquests mateixos criteris, l'entitat financera venia la seva participació en el touroperador alemany TUI, operació que li ha comerciejat uns ingressos de 77 milions i un benefici de 22 milions.

La consigna que mou l'equip gestor de CAM és donar una sortida ordenada a aquestes participacions buscant maximitzar la tornada de la desinversió. El paquet en Meliá és un dels que està preparat per a la venda quan les condicions siguin adequades.

CAM és des de fa anys el segon soci de referència de l'hotelera que controla la família Escarrer amb una majoria folgada, propera al 64%. Un altre 30% de la societat està en borsa. Meliá és la dissetena cadena del món a través d'una xarxa de 308 hotels i gairebé 78.000 habitacions en 28 països. El 45% d'aquesta infraestructura està a Espanya.

La crisi copeja els resultats
 
Malgrat el bon any turístic registrat enl 2011, la crisi ha copejat a Meliá. Fins a setembre, últimes dades disponibles, el benefici del grup ha caigut amb força, el 46%, fins a situar-se en 38 milions d'euros. Les vendes es van mantenir estables en els 969 milions d'euros mentre el resultat d'explotació es va contreure el 25% fins als 106 milions.

La posició financera és dirigible. La cadena que presideix Gabriel Escarrer comptava en el tercer trimestre amb una posició de liquiditat de 348 milions mentre que ha d'afrontar venciments en 2012 per valor de 256 milions, segons dades oficials de l'empresa.

Meliá va sortir a borsa el 1996 a través d'una oferta pública de venda que es va realitzar a un preu de 5,41 euros. Actualment l'acció cotitza a 5.35, això és, lleugerament per sota del preu d'aquella sortida.