El dur sanejament exigit per De Guindos precipita la batalla entre Rato i Olives per Bankia

stop

El banc revisa el valor dels béns aportats per Bancaixa a la fusió per cobrir contra reserves les pèrdues derivades de la neteja del seu balanç. El pla de sanejament ha de ser visat pel Banc d'Espanya i auditat

26 de febrero de 2012 (00:00 CET)

El decret de sanejament forçós dels immobles dels bancs impulsat pel Ministre d'Economia,  Luis de Guindos, ha estat el desencadenant de l'ajust de comptes en el si de Bankia entre els seus dos grans socis Bancaixa i Cajamadrid, o el que és el mateix entre la cúpula de l'entitat valenciana, encapçalada per José Luis Olives, i el president del banc Rodrigo Rato. La disputa dirimeix quin serà el pes final de la caixa llevantina al capital del nou grup i als òrgans de control.

El fort sanejament que es veu obligat a fer el nou grup arrel d'aquesta norma, proper als 10.000 milions d'euros, s'ha realitzat ja en gran part contra els recursos propis de BFA, la matriu de Bankia, per evitar fer-ho contra els resultats i per tant entrar en pèrdues. Però el decret no permet aquest tipus de neteges comptables i exigeix que s'escometin bàsicament contra beneficis o contra excedents de capital.

La maniobra de Rato, molt qüestionada dins del sector i al propi Ministeri d'Economia, s'empara tècnicament que els ajustos relatius a la valoració dels actius de les set caixes que van donar vida a Bankia al 2010, es van haver de refer al 2011, que permet la normativa comptable, segons Bankia.

Enorme sanejament

Però l'ajust amb càrrec al patrimoni al 2011 no és un retoc, ronda els 4.000 milions segons alguns mitjans, i donada la seva magnitud implica tornar a valorar gran part dels béns de Bancaixa, l'entitat més exposada al maó, sobretot al sòl, i la seva participació a l'intervingut Banc de València. Només aquesta entitat arrossega un forat del voltant de 1.000 milions d'euros. Fonts properes a BFA aclareixen que l'auditoria aprovada només afecta al valor imputat al Banc de València a la fusió.

El Govern està disposat a acceptar que Bankia escometi lleugers ajustos amb càrrec al patrimoni, però no grans dotacions que desvirtuïn el sentit del decret, segons fonts solvents. Només una demostració comptable evident que les valoracions realitzades al 2010 per crear el nou banc eren manifestament errònies, pot facilitar una solució a aquest pols entre Rato, Olives i el propi Ministeri d'Economia.

Bankia, igual que tots els bancs del país, té fins a finals de març per presentar de forma detallada al Banc d'Espanya el pla de sanejament que ha d'escometre per ajustar-se al decret. A més, aquest esquema de provisions ha d'estar degudament auditat i per tant ha d'incloure el valor ajustat dels béns aportats a la fusió, el seu valor revisat i les noves dotacions realitzades per complir amb el reial decret impulsat per De Guindos. L'organisme que presideix Miguel Ángel Fernández Ordoñez ha de donar el vistiplau als plans de sanejament de cada entitat.
.
Així es troba Bankia ara, engegant una auditoria que Bancaixa es nega a acceptar per considerar que incompleix els pactes i el repartiment de poder que van donar lloc al naixement del quart banc del país.
Suscribir a boletines

Al suscribirte confirmas nuestra política de privacidad