La Caixa treu l'artilleria per frenar les vendes dels 'hedge funds' a Criteria

stop

BORSES

21 de junio de 2011 (00:00 CET)

L'acció de Criteria ha viscut dues setmanes d'emocions fortes en el parquet. Aquests dies, Credit Agricole Cheuvreaux i Santander han venut gairebé 10 milions d'accions del hòlding de La Caixa. La major part, més de cinc milions d'accions, correspon al banc francès. La resta ha estat venut per l'entitat càntabra, encara que altres grans firmes com Bank of America Merrill Lynch, Barclays o JP Morgan s'han desfet de paquets significatius.

L'onada de vendes s'ha produït immediatament després del tancament de l'emissió d'obligacions convertibles en accions del grup, el passat 3 de juny. L'operació ha estat tot un èxit per a l'entitat que presideix Isidro Fainé, que ha col·locat títols per valor de 1.500 milions d'euros amb facilitat. Amb els convertibles, CaixaBank podrà debutar l'1 de juliol en borsa amb un core capital del 11%, el més elevat entre les grans caixes espanyoles.

L'èxit ha contrastat amb el gran atac venedor, que fins a ahir s'havia traduït en una caiguda del 7,5% en les dues últimes setmanes. El valor no va reaccionar ni tan sols divendres passat, quan l'acord entre França i Alemanya perquè l'aportació dels inversors privats al rescat de Grècia sigui voluntària va provocar una reacció alcista en borsa liderada per tots els grans bancs. Tots menys Criteria, que es va deixar un altre 2%. El dilluns va baixar un altre 0,5% fins als 4,62 euros i ahir per fi va reaccionar amb una pujada del 4,37%, la major del dia en l'Ibex 35.

El resultat és que el banc de La Caixa –encara que se seguirà anomenant Criteria fins d'aquí a 10 dies– gairebé ha arribat a caure fins als nivells previs al 28 de gener, just abans de l'anunci del naixement de CaixaBank.

Tancament de posicions

El bróker de Credit Agricole ha refusat concretar a aquest mitjà si les vendes corresponen a ordres de clients o procedeixen de la pròpia cartera de l'entitat. Segons fonts de mercat, dos factors han provocat aquest atac sense precedents aquest any contra l'acció de Criteria. Un, que la cotització era la menys castigada entre els valors financers espanyols en 2011, per la qual cosa alguns inversors han desfet posicions en l'encara hòlding cotitzat per comprar títols d'altres bancs que han caigut més i presenten ràtios més atractius.

El segon té a veure amb el tancament de posicions dels hedge funds coneguts com event driven. És a dir, fons especulatius que aposten per companyies immerses en operacions corporatives com a fusions, adquisicions o, com en el cas de Criteria, de canvi de sector de l'empresa cotitzada, en aquest cas des de holding a entitat financera. Les tensions que ha sofert el sector bancari espanyol des de la recrudescència de la crisi grega haurien obligat a aquests fons a desfer les seves posicions.

Les xifres de valors prestats que publica la Borsa de Madrid confirmen aquesta teoria. Des del 3 de juny, els títols en mans d'inversors especulatius s'han reduït des dels 68,7 milions fins als 62,5 milions. No obstant això, l'1,85% del capital de Criteria segueix prestat, una xifra significativa si es té en compte que el free float –percentatge del capital que circula lliurement en borsa– del grup amb prou feines aconsegueix el 20%.

La Caixa, al rescat


La Caixa i en menor mesurada BBVA han sortit al rescat per contrarestar les fortes ordres de venda canalitzades per Credit Agricole i Santander. Entre les dues han adquirit al voltant de cinc milions d'accions –més de tres el grup que presideix Isidro Fainé– i han evitat que la caiguda de l'acció vagi a més.

En qualsevol dels casos, Criteria segueix sent el millor valor financer de l'any. Després de la recuperació d'ahir, acumula un guany aquest any del 21%, encara que la xifra té matisos. La raó és que després de l'anunci de la creació de Caixabank i el seu salt a la borsa a través de Criteria, l'acció va pujar un 16,9% des dels 4,45 fins als 5,20 euros. És a dir, que ja va ser valorada com un banc.
Suscribir a boletines

Al suscribirte confirmas nuestra política de privacidad