Martínez Mus: “És un orgull que les nostres costes aconseguisquen un any més el major nombre de banderes blaves d’Espanya”

La Comunitat Valenciana reforça el seu lideratge en sostenibilitat turística amb les banderes blaves.

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicent Martínez Mus, ha destacat que “és un orgull que les nostres costes aconseguisquen un any més el major nombre de banderes blaves d’Espanya, un reconeixement que distingeix no només la qualitat de les nostres platges i ports, sinó també l’esforç constant dels nostres municipis per protegir i posar en valor el litoral”.

Martínez Mus ha presidit l’entrega de banderes blaves, que s’ha celebrat en la platja de La Grava de Xàbia, en un entorn de gran valor paisatgístic que, com ha recordat el conseller, “ha sigut i continua sent símbol del turisme de qualitat a la Comunitat Valenciana”. El acte ha comptat amb l’assistència dels alcaldes i alcaldesses de tots els municipis guardonats.

La Comunitat Valenciana consolida en 2025 la seua posició com a líder nacional en banderes blaves amb un total de 164 distincions atorgades per l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC). Aquests guardons reconeixen l’excel·lència de les platges, ports esportius i embarcacions turístiques, així com el seu compromís amb la sostenibilitat i la protecció del medi ambient.

Enguany, sis platges de la Comunitat Valenciana aconsegueixen bandera blava per primera vegada. Es tracta de la Font de les Banys (Montanejos), El Bol (Altea), Punta Negra (Dénia), Ortigues Camp (Guardamar del Segura), Guardamar de la Safor i la platja Malva-rosa (Sagunt).

A això s’afegeixen els 19 ports esportius que revaliden el guardó, consolidant el lideratge també en aquesta categoria. Per provincies, Alacant encapçala el rànquing amb 89 distincions, seguida de València amb 39 i Castelló amb 36. “Alacant és hui la província més premiada de tota Espanya, i això és motiu d’orgull i també de responsabilitat”, ha assenyalat el conseller.

A més, s’han reconegut 23 centres d’interpretació com a ‘Centres Blaus’, que promouen l’educació ambiental i el coneixement dels ecosistemes costaners. Entre ells, l’Aula del Mar de Xilxes, premiada per primera vegada.

Martínez Mus ha assegurat que les banderes blaves que hui s’entreguen “són símbol d’un treball ben fet, de respecte al nostre entorn i d’orgull compartit pels municipis costaners”, i ha afegit que, gràcies a la nova legislació i a les inversions en marxa, “continuarem reforçant aquest lideratge amb visió, compromís i sostenibilitat”.

Amb la mirada posada en el futur, el conseller ha anunciat que l’objectiu és “seguir sumant banderes blaves en 2026”, i ha avançat que la Generalitat i l’Ajuntament de Xàbia ja treballen de manera coordinada per recuperar la bandera blava de la platja de l’Arenal, que s’afegiria a les tres actuals: La Grava, La Granadella i el Club Nàutic de Xàbia.

En aquest sentit, ha recordat que la Conselleria, a través de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals, ha licitat ja el projecte de millora de l’emissari submarí de la xarxa de depuració de Xàbia, dins d’un pla dotat amb 1,5 milions d’euros per a la redacció de projectes de millora en aquest tipus d’infraestructures.

“Actuacions com aquestes reflecteixen el compromís ferm de la Generalitat amb l’excel·lència ambiental i l’impuls d’un turisme veritablement sostenible a la nostra costa”, ha afegit.

La Comunitat Valenciana compta amb més de 500 quilòmetres de costa que generen el 15 % del PIB autonòmic. Aquest territori costaner allotja 10 parcs naturals, el 90 % de les zones humides més rellevants i més de 20 espais inclosos a la Xarxa Natura 2000.

Per això, Martínez Mus ha recalcat que les banderes blaves “representen molt més que un distintiu turístic”, ja que la seua concessió evalua de manera integral la qualitat ambiental, l’estat de l’aigua, la gestió de residus, els ecosistemes, la seguretat, l’accessibilitat o l’educació ambiental, entre altres factors.

En aquest context, el conseller ha posat també en valor la nova Llei de Protecció i Ordenació de la Costa Valenciana, aprovada la setmana passada a Les Corts. Es tracta de la primera norma autonòmica específica per al litoral, que neix amb l’objectiu de compatibilitzar la preservació dels valors naturals amb els usos tradicionals i l’activitat econòmica que es desenvolupa a la costa.

“Aquesta llei marca un punt d’inflexió en la nostra política d’ordenació del territori”, ha afirmat Martínez Mus, qui ha afegit que “ens dóna sobirania per a decidir sobre el nostre litoral i protegeix joies naturals com la posidònia oceànica, veritable pulmó del mar, per la seua funció d’oxigenar, filtrar i preservar la biodiversitat de les nostres aigües”

Comenta el artículo

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Deja una respuesta

Ahora en portada