Vicent Boluda reclama una política marítima ambiciosa i més vaixells amb bandera espanyola

El presidente de ANAVE insta a reformar el Registro Especial de Canarias y armonizar la normativa europea con los acuerdos globales sobre descarbonización

De izquierda a derecha, la directora general de ANAVE, Elena Seco; el presidente de Baleària, Adolfo Utor; el secretario general de Transportes Aéreo y Marítimo, Benito Núñez; el presidente de ANAVE, Vicente Boluda Fos; la directora general de la Marina Mercante, Ana Núñez; y el vicepresidente de ANAVE, Juan Riva / ANAVE.

El president de l’Associació de Navilers Espanyols (Anave), Vicent Boluda Fos, ha fet una crida a les administracions públiques per impulsar una política marítima nacional ambiciosa, integrada i estratègica, en un moment que va qualificar com “especialment complex i exigent” per al sector.

Durant el seu discurs en la clausura de l’Assemblea General d’Anave, Boluda va advertir que el transport marítim no s’enfronta a “les habituals incerteses cícliques”, sinó a una confluència sense precedents de desafiaments: pressió regulatòria, tensions geopolítiques, transformació tecnològica i transició energètica. Un context que, al seu parer, requereix “una adaptació ràpida i decidida per part de tots els agents del sector”.

Un dels punts més crítics del discurs va ser l’estat del pavelló espanyol, la pèrdua del qual va qualificar d’alarmant. A finals de 2024, només 91 vaixells mercants navegaven sota bandera espanyola i, en els primers mesos de 2025, el Registre Especial de Canàries ha perdut sis unitats més. “És una tendència que arrosseguem des de fa més d’una dècada”, va lamentar.

Boluda va denunciar els efectes negatius de mesures com la quota de solidaritat, que no bonifica als tripulants dels vaixells malgrat el previst en el Règim Econòmic i Fiscal de Canàries. També va assenyalar les creixents dificultats per enrolar mariners extracomunitaris en un context global de escassetat de tripulació.

Davant aquest panorama, va demanar que la reforma del Registre Especial de Canàries “no es quede en un ajust tècnic”, sinó que siga “una reforma ambiciosa que iguale les nostres condicions a les d’altres registres europeus i retorne competitivitat al nostre pavelló”.

“No es tracta només de retenir flota. Es tracta de reforçar un sector estratègic per a la sobirania, l’ocupació i la competitivitat del nostre país”

Boluda va alertar sobre l’impacte de la inestabilitat geopolítica internacional, incloent atacs a vaixells al mar Roig, restriccions al canal de Panamà i repunt de la pirateria, que estan alterant rutes marítimes i incrementant costos.

El president de l’Associació de Navilers Espanyols (Anave), Vicent Boluda Fos, durant el seu discurs a l’Assemblea General d’Anave

A nivell nacional, va recordar que “per a les nostres regions insulars i ultraperifèriques, el transport marítim és tan essencial com l’alta velocitat ferroviària a l’interior peninsular”.

El president d’Anave va defensar el compromís del sector amb les zero emissions netes per a 2050, en línia amb els objectius de la IMO i la UE. Va valorar positivament l’aprovació recent del “Marc de Zero Net” per part de la IMO, que convertirà al transport marítim en el primer sector amb un sistema global obligatori de fixació de preus del carboni.

No obstant això, va advertir dels riscos de solapament amb la normativa europea: “No podem permetre que dos sistemes de regulació del carboni, un global i un altre regional, es solapen, imposen penalitzacions distintes i resten competitivitat a les nostres exportacions”, explicava en el seu discurs el president.

En este context, Anave ha proposat crear un Pla Nacional de Descarbonització del Transport Marítim que utilitze els ingressos del sistema ETS i FuelEU per finançar inversions en sostenibilitat. “Els armadors espanyols ja hem invertit més de 800 milions d’euros i hi ha projectes per almenys 1.000 milions més en marxa”, señaló Boluda.

“El nostre sector ofereix treball qualificat, amb alt valor afegit, però seguim sent uns grans desconeguts per a la societat”

El president d’Anave va tancar la seua intervenció amb un to constructiu, tendint la mà a les autoritats: “Volem treballar per una acció climàtica intel·ligent, viable des del punt de vista econòmic i regulador, justa i eficaç”.

I va concloure recordant el paper estratègic del transport marítim per a Espanya: “Volem que el transport marítim espanyol no només resista, sinó que prospere. Que estigue a l’altura del seu potencial com a motor de l’economia blava, generador d’ocupació i vector estratègic de cohesió territorial i competitivitat”.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Leave a Reply

Ahora en portada