El Port de València aspira a crear 30.000 llocs de treball i canalitzar el 45% de l’import-export en 2035
L'objectiu és que el 17% del tràfic utilitze el ferrocarril front al 8% actual

Mar Chao, presidenta de la Autoridad Portuaria de Valencia.
Mar Chao, presidenta del Port de València, ha presentat el pla estratègic per als ports de València, Sagunt i Gandia on planteja la creació de 30.000 llocs de treball i aconseguir una quota del 45% en el tràfic d’importació i exportació a Espanya per a 2035. Actualment, l’impacte de l’APV en l’ocupació és de 50.000 treballadors, per la qual cosa es aspira a arribar a 80.000 mentre que la quota en el tràfic d’importació i exportació se situa en el 40%.
La tercera dada ambiciosa que planteja com a objectiu el pla estratègic és que el transport per ferrocarril passe del 8% que significa actualment fins al 17% dins de 10 anys.
Mar Chao ha assegurat durant la presentació del Pla Estratègic Valenciaport 2035 que “és molt més que un document tècnic: és una fulla de ruta col·lectiva. Un document que neix del diàleg, de l’anàlisi rigorós i del compromís de tots els actors que formem Valenciaport”.
Mar Chao ha assegurat: “Volem ser el motor d’una economia sòlida i responsable. Volem créixer amb solvència i lideratge en l’economia global que ja ens envolta, de la qual formem part com a quelcom consubstancial per a un port de referència, com ho és Valenciaport. Per això, aquest model de port al que aspirem, com a estratègia, no sols millora la competitivitat; també generarà valor social i respecte ambiental. En definitiva, sostenibilitat econòmica i ambiental per a garantir el servei a les empreses i les persones”.
Tal com han explicat des de l’APV, un dels grans objectius del Pla Estratègic 2035 és “optimitzar les infraestructures portuàries i logístiques per a adaptar-se a les noves necessitats del comerç. Per a això, s’impulsaran projectes clau com la nova Terminal Nord, el desenvolupament d’accés ferroviaris als ports de València i Sagunt, i el ple desenvolupament d’àrees logístiques estratègiques com la ZAL o Font de Sant Lluís”.
Al respecte, han incidit en què “aquesta millora integral de la connectivitat -tant per ferrocarril com per carretera– permetrà oferir un servei més àgil, eficient i compromès amb la descarbonització del transport”.
La descarbonització, la resiliència i la lluita contra el canvi climàtic són pilars centrals del pla. Valenciaport es compromet amb el seu Pla Net Zero Emissions, mitjançant l’ús d’energies renovables, el subministrament elèctric a vaixells (OPS), combustibles alternatius i eines de compensació ambiental.
A més, es promou la creació de corredors verds, l’adaptació climàtica de l’entorn portuari i l’impuls de projectes vinculats al Vall de l’Hidrogen en Sagunt. Tot això amb l’objectiu de consolidar un model de port verd, competitiu i alineat amb els ODS de Nacions Unides.
El Pla reconeix el valor del capital humà i la innovació com a factors clau del futur de Valenciaport. Es promou un ecosistema d’innovació oberta, el desenvolupament d’un bessó digital del port, la digitalització completa de processos i la transformació tecnològica dels sistemes de gestió. A més a més, es contempla la millora de la integració port-ciutat a València, Sagunt i Gandia, la generació d’espais d’ús ciutadà i el foment de l’ocupació inclusiva, la igualtat i la formació dual.
Per a aconseguir els referits objectius, el document presentat avui s’han fixat 20 projectes estratègics amb més de 150 iniciatives concretes. Els projectes s’enquadren en 5 pilars estratègics; el primer dels quals suma aquelles actuacions que es consideren com a dinamitzadores del sistema (optimització de les infraestructures, la cerca de sinergies amb els principals clients, configuració d’oferta sostenible per a passatgers i accions concretes per a Sagunt i Gandia).
El segon bloc està dirigit a accions ambientals, com el Pla Net Zero Emissions i la gestió de riscos, resiliència i adaptació davant el canvi climàtic. A aquestos els seguiria l’objectiu de lideratge que persegueix Valenciaport en matèria d’innovació i digitalització; el port com a generador de qualitat i d’espais i vincles ciutadans a València, Sagunt i Gandia… i com a cinquè objectiu, la voluntat de Valenciaport de ser referent de bona gestió i d’autosuficiència econòmica, com a garantia per a servir a l’interès general.