La Generalitat destina més de 20 milions d’euros per a consolidar el servei de vigilància preventiva d’incendis forestals
El conseller de Medi Ambient s’ha desplaçat a Llombai per a posar en valor el treball dels professionals del servei

El conseller de Medio Ambiente, Infraestructuras y Territorio, Vicente Martínez Mus, en Llombai (Comunidad Valenciana)
El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha destacat la inversió prevista per a 2025 de més de 20 milions d’euros per a consolidar el servei de vigilància preventiva d’incendis forestals de la Generalitat.
Amb motiu del 30é aniversari de la creació d’este servei de la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals, Martínez Mus ha assistit a un acte organitzat a Llombai, on ha recordat que, al llarg de tots estos anys, “s’ha consolidat un model de vigilància i prevenció únic a Espanya i pràcticament al món, sorgit arran dels devastadors incendis de 1994 que van arrasar més de 138.000 hectàrees en el nostre territori”.
Des d’aleshores, ha ressaltat el conseller, “la Comunitat Valenciana lidera la vigilància preventiva contra els incendis” i ha reiterat el ferm compromís de la Generalitat amb els treballs de prevenció i control, “perquè evitar incendis és la major de les tasques, tant pel que fa a l’estalvi econòmic que suposa com per la protecció directa dels nostres boscos i la seguretat de les persones”.
Segons ha explicat Martínez Mus, este servei, gestionat en col·laboració amb Vaersa, té entre les seues funcions el seguiment meteorològic i del risc d’incendis, així com la vigilància dissuasiva i la informació a la ciutadania. També s’encarrega de la detecció d’incendis forestals, del desplegament d’una resposta ràpida per a localitzar el foc, de facilitar l’accés dels recursos d’extinció, del control de l’avanç del foc i de prestar suport durant les tasques d’extinció.
En l’actualitat, el servei compta amb 464 professionals i 259 mitjans desplegats per tota la Comunitat Valenciana. Esta xarxa inclou 65 observatoris forestals, 138 unitats de prevenció, 10 de manteniment en zones de seguretat, estructures provincials i autonòmiques, centrals de prevenció, el sistema SIGIF (Sistema Integrat de Gestió d’Incendis Forestals), una unitat tècnica d’anàlisi i un equip de formació i voluntariat, a més de suport amb helicòpter i drons.
Gràcies a este dispositiu, el nombre d’incendis forestals ha descendit de més de 700 casos anuals fa tres dècades a 114 registrats en el que portem de 2025. Així mateix, la superfície afectada ha disminuït considerablement: de més de 100.000 hectàrees a només 60 en els sis primers mesos de l’any.
A més, Martínez Mus ha explicat que en 2025 s’ha aprovat la modificació del programa de vigilància preventiva amb la finalitat de definir de manera més precisa les actuacions prèvies a l’incendi i les tasques orientades a evitar-ne la propagació, així com la detecció de situacions de risc. “La vigilància preventiva no només reforça la seguretat forestal, sinó que permet una detecció immediata en cas d’incendi, la qual cosa facilita l’activació ràpida dels mitjans d’extinció”, ha assegurat el conseller.
Per tant, ha conclòs, este 30é aniversari “representa una ocasió per a reconéixer i posar en valor el treball incansable dels professionals que integren el servei en tota la Comunitat Valenciana, així com per a consolidar un model integral de prevenció que continua evolucionant per a afrontar els reptes del futur”.