La Generalitat aposta pel cinema com a motor cultural i econòmic en la presentació del 37é Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi

La consellera Marián Cano explica que el Pla Estratègic de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana busca impulsar les produccions valencianes a escala internacional i fomentar la formació de talent

La consellera de Innovación, Industria, Comercio y Turismo, Marián Cano, en la presentación del 37º Festival de Cine de l’Alfàs del Pi (Comunidad Valenciana)

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha reafirmat el compromís de la Generalitat amb la indústria audiovisual, un sector clau que genera riquesa, ocupació i prestigi internacional. “El cinema no és només un bé cultural, sinó una indústria amb un potent efecte multiplicador que atrau inversió, talent i turisme de qualitat a la Comunitat Valenciana”, ha remarcat.

La consellera ha participat este dimarts en la presentació del 37é Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi, acompanyada pel president de la Diputació d’Alacant, Toni Pérez, i la primera tinent d’alcalde de l’Alfàs del Pi, Mayte García. En l’acte, Cano ha agraït a l’alcalde, a la Diputació d’Alacant i a l’organització del festival el seu esforç per fer realitat any rere any un certamen que consolida la localitat com a tot un referent en el circuit cinematogràfic espanyol.

Entre 2023 i 2024, segons ha recordat Cano, la Generalitat ha destinat 4,2 milions d’euros en ajudes a la producció audiovisual, i el març de 2025 es va publicar una convocatòria de 3,47 milions d’euros per a donar suport a la reindustrialització de pimes, incloent-hi el sector audiovisual. A més, per als pròxims tres anys, ha avançat, s’han programat 9,5 milions d’euros en ajudes al cinema, dels quals 5 milions s’executaran en 2025.

Així mateix, ha explicat que el Pla Estratègic de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana, dissenyat en col·laboració amb el Clúster Audiovisual Valencià, els estudis de la Ciutat de la Llum, l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i la televisió autonòmica À Punt, “és una de les principals eines per a consolidar esta indústria. Este pla busca diversificar el sector, projectar les produccions valencianes a escala internacional i fomentar la formació de talent”.

En este sentit, Cano també ha destacat la labor de l’Escola de Cinema de la Ciutat de la Llum, que, en col·laboració amb l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), ja ha format 500 alumnes en 11 cursos especialitzats durant 2025, responent als reptes tecnològics i de sostenibilitat del sector.

En la seua intervenció, Marián Cano ha subratllat que “el cinema és cultura, il·lusió, narració i emoció, una finestra màgica que connecta els espectadors amb històries universals i reflectix la nostra identitat com a valencians i ciutadans del món”. En este sentit, ha destacat el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi com “un immillorable aparador per a llargmetratges i curtmetratges de qualitat, que situa la localitat en el mapa cinematogràfic nacional”.

Enguany, el festival reforça el seu prestigi en ser seleccionat per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya per a la preselecció de candidats als Premis Goya en la categoria de Millor Curtmetratge Nacional de Ficció, ha afegit.

La consellera, a més, ha ressaltat les fortaleses de la Comunitat Valenciana com a destinació audiovisual. “Comptem amb un clima ideal, localitzacions paisatgístiques úniques, una àmplia oferta de serveis tècnics i hotelers, i una tradició artística que connecta el cinema amb el turisme”.

Al centre d’esta estratègia es troba la Ciutat de la Llum, “un dels eixos més potents de la creativitat cinematogràfica a Europa”, amb instal·lacions d’avantguarda i un impacte econòmic de 60 milions d’euros des de 2023, beneficiant més de 700 empreses audiovisuals. Produccions internacionals, com Venom 3 o En les profunditats del Sena, i nacionals com El Cautivo d’Alejandro Amenábar, han aprofitat estes instal·lacions, consolidant l’autonomia com un hub audiovisual de referència.

La Comunitat Valenciana Film Commission, un organisme públic-privat, reforça esta aposta en coordinar les film offices locals, facilitar la tasca de les productores i atraure rodatges nacionals i internacionals. “La nostra autonomia és emprenedora, creativa i compta amb el talent necessari per a ser un referent internacional”, ha afirmat Cano.

El Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi, amb la seua trajectòria de 37 anys, es consolida com un dinamitzador clau del sector audiovisual valencià. “El seu clima ideal, el seu entorn natural incomparable i el seu caràcter acollidor fan de l’Alfàs del Pi l’enclavament perfecte per a un certamen de prestigi que posa en valor la qualitat cinematogràfica i fomenta el turisme cultural”, ha destacat la consellera.

“El certamen no només visibilitza produccions de qualitat, sinó que també impulsa la col·laboració entre professionals, institucions i el sector privat, contribuint al creixement de la indústria audiovisual a la Comunitat Valenciana”, ha afegit Cano.

Marián Cano ha conclòs la seua intervenció convidant a gaudir del festival. “Siguem protagonistes, anem al cinema i deixem-nos fascinar per les històries que ens contaran en esta edició. El cinema valencià té un futur brillant, i des de la Generalitat continuarem donant-li suport amb fermesa”, ha finalitzat.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Leave a Reply

Ahora en portada
Firma del convenio de Iberdrola con Cruz Roja y Betania
Ruiz-Tagle (Iberdrola) compromet 100 milions per al pla Endavant post-DANA de Mazón