Vicente Martínez Mus destaca davant dels regants del Túria els beneficis del primer Pacte de l’Aigua
El titular de Medi Ambient ha participat en la Junta General d'Usuaris del riu Túria

El conseller de Medio Ambiente, Infraestructuras y Territorio, Vicente Martínez Mus, en la Junta General de Usuarios del río Turia
El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha destacat davant la Junta General d’Usuaris del riu Túria la importància del “històric” I Pacte de l’Aigua, signat entre la Generalitat i les comunitats de regants, “un acord consensuat i sense precedents” que garanteix aportacions hídriques específiques del Túria a l’Albufera durant tres anys hidrològics per tal de facilitar la recuperació ambiental del llac i dels arrossars que l’envolten.
Durant la seua intervenció, Martínez Mus ha fet èmfasi en els tres grans beneficis del Pacte de l’Aigua. En primer lloc, ha assenyalat la inversió de la Generalitat perquè les depuradores abocaren al riu Túria aigües amb tractament terciari aptes per al reg. En aquest sentit, ha assegurat que “s’està treballant perquè la depuradora de Torrent s’habilite com més prompte millor per a poder subministrar aigua a la séquia de Benàger”.
Així mateix, ha explicat com a segona mesura important “el pagament dels costos d’impulsió de les aigües regenerades”, per tal que les comunitats de regants puguen utilitzar-les i així alliberar també cabals del Túria destinats al llac de l’Albufera, “contribuint a una millor gestió dels recursos hídrics”. Finalment, en tercer lloc, s’ha referit a la construcció de basses “per a assegurar el reg i els cabals i millorar la regulació i la gestió de l’aigua”.
El conseller ha indicat que el pacte contempla acords detallats sobre volums, punts d’origen i mecanismes de derivació, reparació d’infraestructures i gestió de sediments. Així mateix, permetrà reutilitzar aigua depurada, millorant l’ecosistema del marjal i optimitzant les condicions en què es cultiva l’arròs. En definitiva, “s’afegeixen mecanismes per a destinar recursos de manera més eficient i d’acord amb les necessitats ambientals i agrícoles”.
Martínez Mus ha mostrat la seua satisfacció i orgull per “participar este divendres en un òrgan clau i exemple de gestió per a l’aprofitament de l’aigua a la conca del Túria, especialment en regadiu i abastiment”, i ha reconegut “la generositat dels regants en donar suport a un protocol d’actuació com és el Pacte de l’Aigua després de les riuades del passat mes d’octubre, que van afectar també el Parc Natural de l’Albufera”.
En aquest sentit, ha subratllat el paper fonamental d’aquest òrgan “en la distribució justa de l’aigua, la regulació de les condicions d’ús i la modernització del regadiu, així com en la preservació ambiental i la sostenibilitat”.
“Amb aquest pacte, la Generalitat i els regants no sols reforcen la sostenibilitat de la conca del Túria i el seu entorn, sinó que mostren un model de col·laboració capaç de compatibilitzar l’aigua agrícola, la qualitat ambiental i els recursos regenerats, amb una visió compartida del futur de l’aigua a la Comunitat Valenciana”, ha conclòs.