Ruth Merino destaca l’aposta de la Generalitat per a incorporar la intel·ligència artificial en la prevenció del frau i la corrupció
La consellera assenyala que la simplificació administrativa i la transparència són clau per a la modernització i l’eficiència de la contractació pública

La consellera de Hacienda y Economía, Ruth Merino, durante la apertura del IV Congreso de Contratación Pública
La consellera d’Hisenda i Economia, Ruth Merino, ha destacat este dijous l’aposta de la Generalitat per a incorporar noves tecnologies com la intel·ligència artificial per a reforçar el control i la detecció primerenca d’irregularitats, prevenir el frau i garantir la integritat en els processos de contractació pública.
Així ho ha assenyalat durant l’obertura del IV Congrés de Contractació Pública, organitzat per la Conselleria d’Hisenda i Economia en col·laboració amb ADEIT-Universitat de València, on Merino ha considerat fonamental “impulsar des de les administracions mecanismes sòlids d’integritat i fiscalització, que permeten protegir el sistema sense paralitzar-lo”.
“Lamentablement, en els últims dies hem tornat a veure com noves trames de corrupció vinculades a contractes públics copen titulars. Però el més preocupant no és només el dany que provoquen, sinó com erosionen la confiança ciutadana i perjudiquen la reputació de les pròpies administracions”, ha assegurat la responsable d’Hisenda.
A més, Merino ha apuntat a la necessitat de convertir la contractació pública en un veritable instrument al servei de l’interés general, “que deixe de veure’s com un mer procediment i es transforme en una eina estratègica capaç d’impulsar polítiques públiques, generar un impacte real i reforçar la confiança ciutadana”.
La titular d’Hisenda ha subratllat l’aposta del Consell per la simplificació administrativa, l’eficiència i la transparència com a eixos de la contractació pública, i ha afirmat que l’objectiu és “fer de la contractació pública un motor de modernització i una palanca per a la innovació, que millore els serveis i la vida de la ciutadania”.
“Com sabeu, la simplificació administrativa és prioritat en la nostra acció de govern, i l’apliquem de forma molt concreta en l’àrea de contractació pública, sempre guiats per l’objectiu de promoure una major eficiència en la despesa pública”, ha insistit.
En aquest sentit, ha recordat que, en línia amb aquest objectiu de racionalització, durant l’últim any la Generalitat ha avançat en la implantació d’onze Sistemes Dinàmics d’Adquisició, a través dels quals ja s’han formalitzat 3.463 contractes específics, tots ells inscrits en el Registre de Contractes del Sector Públic.
Merino també ha remarcat el compromís de la Generalitat amb la Compra Pública d’Innovació, com a via per a transformar el teixit productiu valencià i la pròpia Administració.
En relació amb la dana d’octubre de 2024, Merino ha explicat que la Generalitat va tramitar 656 contractes d’emergència per un import superior a 481 milions d’euros, cosa que va permetre atendre de manera àgil les necessitats derivades d’aquest episodi de força major.
El congrés reuneix a València més de 300 especialistes en contractació pública i aborda en aquesta edició els reptes tecnològics, les novetats normatives i les eines de reforç del control i la integritat en les licitacions.
Aquesta quarta edició del congrés té per objecte analitzar el present i futur de la regulació en aquest àmbit, amb la finalitat d’identificar els reptes i oportunitats que es presenten. En aquest sentit, s’espera que servisca com a punt de referència per a compartir coneixements i millors pràctiques que permeten una evolució positiva del sector en els pròxims anys.
En aquest esdeveniment es donen cita prestigiosos experts que abordaran les perspectives d’una possible futura regulació europea de la contractació pública. Així, es debatrà sobre la importància de la simplificació i la desburocratització dels procediments, entre els quals destaca la figura dels sistemes dinàmics d’adquisició com a mecanismes flexibles i àgils per a optimitzar la contractació pública, garantint una major competència i eficiència.
Així mateix, en aquesta trobada s’abordaran solucions de futur per a problemes actuals en la contractació pública. En aquest sentit, s’analitzaran estratègies per a equiparar el dret a la informació amb la protecció de dades sensibles de les empreses i l’administració o la diferent doctrina i jurisprudència sobre les ofertes temeràries i la seua gestió en el procediment.
Durant les dues jornades del congrés s’explorarà l’aplicació de la intel·ligència artificial en el control de la contractació pública, especialment en la detecció primerenca d’irregularitats i patrons de comportament sospitós en els processos de contractació, ja que s’estima que l’automatització i l’anàlisi predictiu permetran millorar la gestió i presa de decisions en aquest àmbit.
El congrés conclourà amb una reflexió sobre el present i futur de la contractació pública, subratllant la necessitat d’una regulació més senzilla i eficaç, el bon ús de les eines tecnològiques i les innombrables millores que la intel·ligència artificial pot aportar al sector.