Baleària reforça la seua posició per a liderar l’adquisició de Naviera Armas davant Boluda

La companyia marítima llança una ofensiva de 209 milions per a liderar el mercat navilier canari

Fast ferry eléctrico de Baleària

Fast ferry eléctrico de Baleària

La naviliera alacantina Baleària, presidida per Adolfo Utor, es posiciona com la principal candidata per a fer-se amb els actius més estratègics de la naviliera Armas-Trasmediterrània. L’oferta, valorada en 209 milions d’euros, supera àmpliament les estimacions del mercat i desafia a l’aliança canària liderada per l’empresari navilier Vicente Boluda.

El moviment busca consolidar un gran grup marítim espanyol i reforçar la presència de Baleària en les rutes entre Canàries, la península i el Mar d’Alborán.

Baleària ha entrat amb força en la recta final del procés de venda de Naviera Armas, al presentar una oferta de 209 milions d’euros per les principals rutes operades per la companyia: les connexions entre Canàries i la península, les rutes interinsulars de l’arxipèlag i les del Mar d’Alborán.

Darrere d’aquesta operació estratègica hi ha figures clau del teixit empresarial espanyol. Adolfo Utor, president i màxim accionista de Baleària, lidera amb ambició la consolidació d’un gran grup marítim nacional, reforçant la seua influència en la connectivitat marítima entre la península i els arxipèlags.

D’altra banda, Vicente Boluda, president del grup Boluda Corporació Marítima, respalda l’oferta alternativa junt amb un grup d’empresaris canaris que busquen mantenir la propietat de Naviera Armas en mans locals, emulant el model de Binter en l’aviació regional. Aquesta pugna reflecteix no solament una lluita per actius estratègics, sinó també pel lideratge empresarial en el transport marítim del sud d’Europa.

Segons fonts properes al procés, citades per Canarias7, l’oferta de la companyia amb seu a Dénia supera àmpliament el valor real estimat d’aquests actius, i es considera una proposta molt per damunt del previst. Aquest moviment torna a situar a Adolfo Utor al centre del tauler estratègic del sector marítim espanyol, després d’un intent fallit en 2023 per adquirir la totalitat del grup Armas.

Mentrestant, la part més rendible del grup, les rutes de l’Estret, es negocia de forma paral.lela amb la naviliera danesa DFDS, que ha posat sobre la taula una oferta de 300 milions d’euros. Baleària, per la seua banda, es centra en reforçar la seua posició en el negoci insular i peninsular restant, competint principalment amb una proposta conjunta de Boluda i empresaris canaris, que ronda els 150 milions d’euros.

No obstant això, la notable diferència econòmica entre ambdues ofertes planteja seriosos dubtes sobre la capacitat dels actors canaris per a mantenir el control estratègic sobre la connectivitat marítima de l’arxipèlag, malgrat el suport institucional del Govern autonòmic.

La venda de Naviera Armas-Trasmediterrània en la seua fase decisiva amb Baleària per a la seua adquisició

Actualment, Baleària ja opera en el mercat canari de manera indirecta mitjançant una aliança amb Fred Olsen en la ruta Huelva–Canàries, amb fins a quatre freqüències setmanals. L’adquisició dels actius d’Armas permetria a la companyia expandir-se amb força en els trajectes interinsulars, la qual cosa representa un pas clau en la seua ambició per consolidar-se com el gran operador marítim nacional.

Utor ha reiterat la seua intenció d’aterrar a l’arxipèlag amb una aposta a llarg termini ja que assegura que la intenció de la companyia és expandir-se pel mercat interinsular canari. Aterrar a Canàries i portar vaixells allà és una decisió estratègica que marcaria diferència.

L’operació comportaria un punt d’inflexió en el mapa marítim espanyol, amb Baleària posicionant-se com un actor dominant en un mercat clau per a la connectivitat, el turisme i l’economia regional.

Baleària, com a principal naviliera espanyola en transport de passatgers i càrrega en connexions amb Balears, Ceuta i Melilla, a més, opera en rutes internacionals amb Marroc, Algèria, França i Estats Units. La companyia, ha apostat en els últims anys per la innovació tecnològica i la sostenibilitat com a eixos estratègics de creixement, amb una flota que inclou vaixells propulsats per gas natural i projectes d’electrificació en ports. En 2023 va transportar més de 4,5 milions de passatgers i 6 milions de metres lineals de mercaderia, consolidant el seu lideratge en el Mediterrani occidental.

Amb aquesta operació ambiciosa, Baleària no sols consolida la seua posició com a líder en el transport marítim espanyol, sinó que dóna un pas decisiu cap a la configuració d’un gran grup nacional capaç de competir amb els principals operadors europeus. La contundència de la seua oferta revela una clara aposta pel control de la connectivitat marítima amb Canàries, un enclavament estratègic clau en el mapa logístic i turístic del país.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Leave a Reply

Ahora en portada