AVA-Asaja adverteix que una pujada del 583% d’importacions de mel ucraïnesa «destrossaria» al sector apícola

L'organització agrària ha indicat que la Comissió Europea va constatar que el 74% de les mostres de mel xinesa eren sospitoses d'incomplir les normes europees

(Foto de ARCHIVO) Un apicultor durante una manifestación de agricultores hacia la Oficina de la Comisión Europea en Madrid Alejandro Martínez Vélez / Europa Press

(Foto de ARCHIVO) Un apicultor durante una manifestación de agricultores hacia la Oficina de la Comisión Europea en Madrid Alejandro Martínez Vélez / Europa Press

La Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) ha advertit que el sector apícola és “un dels més afectats per l’augment de quotes sense aranzel d’entrada que planteja la nova revisió de l’Acord de Comerç Lliure Ampli i Profund (Dcfta) entre la Unió Europea i Ucraïna”.

Així, AVA-Asaja ha alertat que “la pujada proposada del 583% de les importacions de mel procedents d’Ucraïna -de les 6.000 tones actuals a les 35.000 tones previstes- incrementaria encara més l’oferta a baix cost en els mercats comunitaris i destrossaria la rendibilitat dels apicultors valencians”.

Segons ha exposat l’organització agrària en un comunicat, el sector apícola ja ve patint una situació “molt complicada durant els últims anys que amenaça amb el tancament definitiu d’explotacions”. Mentre els costos de producció han experimentat una escalada sense precedents (sobretot després de diversos anys de sequera), les espècies invasores vespa velutina i vespa orientalis s’han expandit.

AVA-Asaja ha afirmat que la lluita contra les plagues i malalties com la varroa han presentat més problemes ja que “els pocs productes autoritzats estan generant resistències i els més eficaços són molt cars”. A més, els preus en origen s’han mantingut iguals o fins i tot han baixat respecte als percebuts campanyes enrere.

Darrere d’aquest estancament de les cotitzacions de la mel valenciana, segons l’associació, es troba l’entrada “creixent i massiva” d’importacions de països tercers (principalment de Xina i la mateixa Ucraïna) que “saturen el mercat europeu en condicions de competència deslleial”.

“Ajuda, però no a costa del camp”

El nou responsable de la sectorial d’apicultura de AVA-ASAJA, David Sánchez, afirma que “l’increment desmesurat i sense reciprocitat de les importacions ucraïneses de mel pot suposar la puntilla per al sector”.

“La Unió Europa vol ajudar a Ucraïna però no ho ha de fer a costa del camp i més concretament de l’apicultura, que a més de produir mel afavorix la pol·linització, fonamental per a altres cultius i la biodiversitat. Entre l’augment de les importacions i la insuficient normativa de l’etiquetatge, Brussel·les està arruinant als apicultors i enganyant als consumidors, que creuen que compren mel quan moltes vegades es tracta de barreges fraudulentes”.

El COPA-Cogeca i altres entitats europees també manifesten la seua “inquietud” davant les pretensions de la UE d’augmentar les quotes d’Ucraïna en altres produccions agràries com la carn d’aus (+30%), els ous (+300%), el blat de moro (+54%), l’alcohol etílic (+25%) i el sucre (+498%). Tal com destaquen, “la magnitud d’aquestes concessions és desproporcionada per a alguns d’aquests sectors sensibles i deixa als productors exposats i sense suport, en un moment en què ja estan sotmesos a pressió per la liberalització comercial acumulada”.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Leave a Reply

Ahora en portada
Carlos Mazón destaca que la Generalitat “ha avalat en un any la compra de prop de tres habitatges al dia per a joves”