AVA-Asaja preveu una reducció del 30% en la producció d’olives a València i Castelló.
Sol·licita la publicació de les ajudes per sequera, el manteniment en la PAC de l'ajuda a l'olivar per superfície i infraestructures hidràuliques per ampliar regadius de suport.
Olivar en valenciano se traduce como “olivar”.
L’Associació Valenciana d’Agricultura (AVA-Asaja) preveu una merma mitjana del 30% de la collita d’olives respecte al potencial productiu a València i Castelló, però una sensible recuperació en comparació amb la campanya passada que va ser molt afectada per la sequera.
El responsable de la sectorial de l’olivera d’AVA-Asaja, Luis Julián Pérez, constata que “a Utiel-Requena es temia una greu disminució de collita a causa dels pedrisques ocorreguts a la primavera però, sobretot, per la falta de pluges i les elevades temperatures durant tot l’estiu, que van reduir el pes de les olives. No obstant això, les últimes pluges van arribar just a temps per a engreixar els fruits que quedaven en els arbres i la merma es quedarà finalment entorn del 30%. Ara falta que els preus acompanyen, donada la curta oferta nacional”.
En altres zones productores de la província de València com la Canal de Navarrés, les previsions són similars. El delegat de Navarrés, Salvador Beltrán, ha afirmat que “la situació és bona si la comparem amb l’any passat, quan molts no vam recollir res i fins i tot hi va haver almàsseres que ni van obrir les seues portes. Els primers preus que ens ofereixen són molt baixos, i només demanem rebre unes cotitzacions dignes que ens permeten cobrir costos i seguir produint la matèria primera de l’oli d’oliva, que és un aliment essencial de la dieta mediterrània que ha de costar el que val”.
AVA-Asaja preveu a la província de Castelló una collita del 60-80% del potencial productiu llevat en zones localitzades que registren mermes importants com l’any passat. El responsable comarcal de l’Alt Palància d’AVA-Asaja i delegat de Segorbe, José Selma, ha assegurat que “estem recollint olives a bon ritme. En 2024 gairebé no hi va haver collita i moltes almàsseres no van obrir. Aquest any les pluges de primavera i tardor han permès assolir una producció mitjana”.
El delegat de Soneja, José Ignacio Martínez, fins i tot parla de “una quantitat que supera el 80% del potencial productiu, mentre que només fallen oliveres envellides que tindran la meitat de producció però que, gràcies a la poda, l’any que ve treballaran bé”.
Per contra, el delegat de Xert, Iván Mular, ha explicat que en termes del Maestrat “no anem a recollir pràcticament res. Les olives van quallar a la primavera, encara que de manera irregular, però a l’estiu van començar a caure a causa de les adversitats climàtiques. De cada deu oliveres, només en tres trobes alguna cosa. Tinc parcel·les que ni passaré a recollir”. Així mateix, a Albocàsser es preveu una reducció del 70% a causa de la combinació de gelades, sequera i plagues, mentre que a la Vall d’Alba i Cabanes hi ha mermes de fins al 100% per gelades tardanes.
Segons les estimacions del Ministeri d’Agricultura, l’afor autonòmic se situa en 18.557 tones, la qual cosa implica una recuperació respecte a l’any passat damnificat per la sequera, encara que encara lleugerament per sota de la mitjana de les últimes cinc temporades.
La producció espanyola preveu un descens interanual del 3%, rondant les 1.372.000 tones. Andalusia, que representa el 80% de la producció nacional, disminueix el seu afor un 5%. En aquest context, els preus de l’oli d’oliva poden començar a repuntar i, encara que l’augment actual no arriba als màxims històrics de l’any passat, el sector espera que les cotitzacions continuen a l’alça durant els pròxims mesos.
AVA-Asaja sol·licita al Govern la publicació de les ajudes excepcionals per la sequera que va anunciar per al passat mes de juny, el manteniment en la futura PAC de l’ajuda a l’olivar per superfície, i infraestructures hídriques per ampliar regadius de suport que garanteixen una estabilitat de la producció.