AVA-ASAJA alerta: una verema de qualitat, però amb un 20% menys de raïm per culpa de la calor i la pedregada.

Els viticultors valencians afronten la campanya amb optimisme per la qualitat del raïm, encara que adverteixen que el pedregal i les onades de calor han reduït la producció i reclamen preus justos.

La verema valenciana d’este 2025 es presenta amb un sabor agredolç. Encara que el raïm manté una qualitat excel·lent, la producció total patirà una reducció propera al 20%, segons les previsions de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA). El motiu principal: les tempestes de calamarsa de maig i juny, unides a les onades de calor extrem de juliol i agost, que han deixat cicatrius visibles en les vinyes.

Una primavera prometedora que es va torçar en estiu

L’inici de la campanya augurava grans resultats. Les pluges de la passada primavera van donar un respir després de diversos anys de sequera, i les vinyes van brotar amb força. No obstant això, la natura va tornar a canviar el guió. Primer van arribar els temporals de calamarsa, que van colpejar amb especial duresa la comarca d’Utiel-Requena, i després l’estiu va portar temperatures sufocants que van provocar estrès hídric en les plantes, reduint la mida dels raïms.

Semblava que per fi anàvem a tindre una collita rendible, però la calamarsa i la calor han reduït les expectatives inicials”, reconeix Jacinto Murciano, responsable de vi en AVA-ASAJA.

La principal zona vitivinícola de la Comunitat Valenciana, Utiel-Requena, encapçala la llista de pèrdues. Ací la merma se situa al voltant del 30%, amb danys greus als termes com Utiel, Camporrobles, Les Coves o Caudete de les Fonts. Molts agricultors s’han vist obligats a avançar la recol·lecció per a evitar que els raïms sobre maduren i perdin frescor, apostant així per preservar la qualitat encara que la quantitat no acompanye.

La Marina pateix un retrocés històric

Una altra de les comarques on la verema serà especialment dura és La Marina, amb un descens del 40%. Els efectes de la sequera de l’any passat encara se deixen sentir en els seus vinyers, debilitats i més vulnerables a malalties. A això se suma la incidència del mildeu en municipis com Xaló, Llíber, Alcalalí, Parcent i Benidoleig, que ha acabat per enfonsar encara més el potencial productiu de la zona.

El calamarsa també es va deixar notar en àrees com la Foya de Bunyol, Els Serrans, La Vall d’Albaida o l’Alt Palància, amb sinistres de diferent intensitat. Per contra, altres comarques vitivinícoles de València i Castelló recuperaran este any els seus nivells habituals de producció, després de diverses campanyes lastrades per la falta de precipitacions.

Encara que les xifres en volum no són positives, els experts insisteixen que la qualitat del raïm serà un dels grans actius de la campanya. Els grans, més menuts però més concentrats, poden oferir vins d’excellent intensitat aromàtica i estructura. “Al haver menys raïm i de millor qualitat, el mercat hauria de respondre amb preus més alts”, assenyala Murciano, qui recalca que no hi ha raons perquè les cotitzacions continuïn en números rojos.

Incertesa en els preus i exigències al Govern

L’organització agrària subratlla que la disminució de la producció no és exclusiva de la Comunitat Valenciana, sinó que s’estén a altres regions vitícoles d’Espanya. Això podria empènyer els preus a l’alça, encara que factors externs com els aranzels internacionals encara generen incertesa.

Per això, AVA-ASAJA exigeix al Govern que aplique la Llei de Cadena Alimentària amb fermesa, investigant els contractes de compravenda de raïm i sancionant aquelles operacions que es realitzen a preus inferiors als costos de producció.

A més, reclamen la publicació immediata de l’ajuda directa excepcional aprovada mesos arrere per a productors de raïm i olivera, emmarcada en la Llei de Prevenció del Malbaratament Alimentari. “Els agricultors no poden continuar suportant sols les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, la sequera i les inclemències climàtiques”, denuncien des de l’associació.

Altres cultius també afectats

L’impacte del calor extrem no es limita al raïm. Murciano adverteix que l’ametlla també patirà pèrdues este any, i fins i tot s’estan detectant casos d’ametllers en estat crític que podrien morir si no arriben pluges en els pròxims mesos. Una situació que incrementa la preocupació dels agricultors valencians per la fragilitat creixent de les seues explotacions davant fenòmens meteorològics extrems.

Malgrat les dificultats, el sector vitivinícola valencià afronta esta verema amb l’esperit de sempre: garantir la qualitat del vi i mantenir viu un sector clau en l’economia rural. Els agricultors insisteixen que la climatologia cada vegada juga un paper més determinant en les seues collites, per la qual cosa demanen més suport institucional i mesures d’adaptació front al canvi climàtic.

Tenim la sort de comptar amb un raïm d’excellent qualitat este any, però si no s’assegura un preu just, molts viticultors continuaran en risc de desaparéixer”, conclouen des d’AVA-ASAJA.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Leave a Reply

Ahora en portada