Els agricultors valencians avisen sobre l’expansió d’una plaga de l’arròs: la collita «serà desastrosa, amb pèrdues mai conegudes»
El clima ha sigut un factor que ha afavorit l'aparició i propagació d'aquest fong, amb humitats de fins al 90%.

(Foto de ARCHIVO) Un campo de arroz María José López / Europa Press
L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) ha denunciat este dimecres l'”alarmant propagació” de la pyricularia en els arrossars valencians, una plaga que està provocant “graves pèrdues” en la producció i que “amenaça seriosament la rendibilitat dels arrossers”.
Segons ha informat l’organització agrària en un comunicat, s’estima que al voltant del 60% de les parcel·les d’arròs de diverses varietats s’han vist afectades per este fong. El clima ha sigut un factor que ha afavorit l’aparició i propagació d’este fong, amb humitats de fins al 90%.
AVA-Asaja ha apuntat que, des de la prohibició del Triciclazol, el Ministeri d’Agricultura només permet per a combatre la pyricularia, de manera excepcional, substàncies que porten estrobirulines, que amenacen amb generar resistències.
En esta línia, l’organització ha criticat que des de 2001, el nombre d’ingredients fitosanitaris actius disponibles “ha s’enfonsat de 900 a menys de 470”. Així, des de juny de 2019, 85 substàncies “han sigut retirades sense oferir alternatives convencionals que les substituïsquen”.
AVA-Asaja denuncia que estes matèries “s’han retirat sense cap prova de que siguen nocives, encara que són utilitzades en tots els països des dels quals la Comunitat Valenciana importa arròs”.
Per això, des de l’organització agrària es demana a l’administració “que es canvie el sistema d’autorització de matèries actives i s’aproven permisos excepcionals de fungicides que permeten continuar amb un cultiu mil·lenari en risc d’extingir-se”.
A més, també es demana una “millora significativa” en la línia de l’assegurança de l’arròs, de manera que “s’amplien les cobertures per a indemnitzar les pèrdues de producció derivades de la pyricularia i altres riscos semblants”.
Pèrdues “mai conegudes”
El tresorer d’AVA-Asaja i president del grup de treball de l’Arròs del COPA-Cogeca, Miguel Minguet, ha explicat que l’any passat “va ser la varietat Bomba únicament, enguany ja és generalitzat, sobretot, les varietats Albufera i Jsendra estan molt afectades, amb alguns camps entre el 80% i el 100% d’afecció. El resultat d’esta collita serà desastrós amb unes pèrdues mai conegudes”.
Per la seua part, José Pascual Fortea, responsable de la sectorial de l’arròs, ha detallat que l’afecció és “bastant important” perquè “totes les parcel·les tenen alguna cosa de dany”. “Si no tenim autoritzacions excepcionals amb productes amb els quals puguem combatre la pyricularia, la situació pot ser nefasta ja que les matèries que estem utilitzant han creat resistències”, ha alertat.