Ekonoke crea la primera ‘fàbrica de llúpol’ del món amb tecnologia desenvolupada per MESbook.
Ekonoke i la valenciana MESbook digitalitzen un model de cultiu amb 30 vegades més productivitat que el convencional.

Ekonoke en el proceso de cultivo del lúpulo. Foto: Ekonoke
Ekonoke, empresa agroalimentària especialitzada en el cultiu hidropònic indoor, juntament amb la tecnològica valenciana MESbook, estan duent a terme una col·laboració per al cultiu del llúpol, ingredient clau en la producció de la cervesa. Aquestes empreses preveuen que aquest acord supose un gran avanç en quant als models de cultiu tradicionals i s’aconseguisca fins a 30 vegades més productivitat que amb el convencional. Ambdues entitats cataloguen el projecte com pioner i preveuen aliances en el futur amb les cerveseres més importants a nivell mundial.
Aquest projecte suposa una aliança que transforma l’agro, amb la industrialització en el cultiu del llúpol, tant la startup biotecnològica Ekonoke com la tecnològica valenciana MESbook estan desenvolupant un projecte pioner a nivell global: cultivar llúpol en entorns 100% controlats mitjançant agricultura vertical indoor i amb una gestió totalment digitalitzada. L’objectiu: oferir una solució escalable, eficient i sostenible a l’escassetat mundial d’aquest ingredient essencial per a la cervesa.
Allí és on entra MESbook, una tecnològica valenciana especialitzada en digitalització industrial amb una proposta única: unir tecnologia i bones pràctiques industrials.
Amb més de 120 plantes productives monitoritzades en temps real en sectors com alimentació, cosmètica o automoció, MESbook ha desenvolupat una solució que converteix senyals de màquines en dades útils per a optimitzar processos i reduir merma.
“Ens proposem aplicar la nostra experiència en fàbriques al cultiu indoor, com si es tractara d’una fàbrica de plantes”, explica Fernando Molinuevo, COO de MESbook a declaracions a Economia Digital.
El repte consistia a adaptar sensors, PLCs industrials i sistemes cloud a un entorn agrícola, integrant variables com humitat, il·luminació, fertilització i climatització per a controlar al mil·límetre el creixement del llúpol.
La instal·lació pilot d’Ekonoke a Chantada (Lugo), amb 1.200 m², permet validar els KPI del cultiu a nivell preindustrial. Gràcies al sistema de control de MESbook, la planta pot monitoritzar cultius en temps real, automatitzar paràmetres segons “receptes” prèviament definides i visualitzar informes detallats per a millorar la presa de decisions.
Amb aquesta base tecnològica, Ekonoke preveu escalar a una instal·lació industrial d’una hectàrea en 2027 junt a Hijos de Rivera (Estrella Galicia), i després expandir-se internacionalment. “Busquem produir 30 vegades més que en camp obert per metre quadrat”, afirma Inés Sagrario CEO i cofundadora d’Ekonoke a Economia Digital. “I el més important: duplicar la concentració d’alfaàcids, que és el que realment valora la indústria cervesera”.
Des de MESbook, Fernando Molinuevo, COO de la companyia, destaca l’enfoc integral que apliquen a cada projecte: “El nostre objectiu és que les fàbriques, en aquest cas, els cultius, puguen fabricar més, millor i més barat. Per a això partim des de la senyal elèctrica de cinc volts fins a l’explotació intel·ligent de la dada. Convertim aquestes senyals en informació útil per a la presa de decisions”. Aquesta capacitat, afig, és clau per a portar el control d’un cultiu tan exigent com el del llúpol a nivells industrials amb precisió quirúrgica.
Encara que encara en fase de validació industrial, el model desenvolupat entre Ekonoke i MESbook té un impacte directe en eficiència operativa, reducció de costos de personal i millora de la qualitat del producte final. “L’automatització ens permet assegurar la producció tot l’any i eliminar la dependència del clima o de mà d’obra intensiva”, afig Sagrario.
Del laboratori a la indústria
Des del punt de vista ambiental, el cultiu en entorn tancat elimina la necessitat de pesticidis, redueix l’ús d’aigua i energia, i minimitza la petjada logística en permetre produir prop dels centres de consum.
Per la seua banda, Inés Sagrario, CEO i cofundadora d’Ekonoke, subratlla que la tecnologia ha estat un factor determinant per donar el salt a l’escala industrial: “La nostra tecnologia inicial era un prototip d’‘AliExpress’ que ens va ajudar a entendre què necessitàvem. L’aliança amb MESbook ens va permetre passar d’un model artesanal a un robust, escalable i de qualitat industrial, imprescindible per a portar la nostra producció a gran escala”.
El cas d’èxit de Ekonoke i MESbook exemplifica com la col·laboració entre startups i tecnològiques pot obrir noves fronteres per a la agroindústria.
La valenciana MESbook com a referent en digitalització
Amb seu a València, MESbook s’ha consolidat com un dels referents nacionals en tecnologia industrial, amb una proposta diferencial front a gegants com Siemens o Wonderware.
Per a Fernando Molinuevo, “aquest projecte demostra que la transformació digital també pot revolucionar sectors tradicionals com l’agricultura, i que des d’Espanya es pot liderar la innovació global”.
A més, Sagrario destaca l’impacte directe que aquesta digitalització té en el rendiment i la qualitat del producte: “Gràcies al control precís de paràmetres com la climatització, la il·luminació o la fertilització, hem aconseguit duplicar els nivells d’alfaàcids en algunes varietats de llúpol, la qual cosa millora la qualitat de forma significativa i redueix la quantia necessària en la producció cervesera”.
Molinuevo també remarca el valor estratègic del projecte: “El innovador no solament és digitalitzar el camp, sinó aplicar les metodologies industrials de planificació i operació al cultiu. Hem transformat el cultiu del llúpol en una operació replicable, monitoritzable i gestionable des del núvol. Això ens permet pensar en 100 plantes en el món sense perdre el control”.