Mar Chao (Port de València) busca clients a Madrid i Saragossa i obvia els creuers i l’accés nord

La presidenta del Port de València esquiva polèmiques amb Maria José Català i Pedro Sánchez i posa el focus en generar prosperitat per a l'economia i les persones

Mar Chao, presidenta de la Autoridad Portuaria de Valencia.

Mar Chao, presidenta de la Autoridad Portuaria de Valencia.

El focus de l’Autoritat Portuària de València està a Espanya. Mar Chao va presentar ahir el pla estratègic de l’APV posant el focus en el tràfic local, aspirant a créixer via Madrid i Saragossa, i deixant de costat el transbordament i altres negocis com els creuers. Va posar tres objectius sobre la taula: crear 30.000 llocs de treball, augmentar del 40% al 45% la quota del Port de València en el tràfic d’importació i exportació espanyol i elevar del 8% al 17% la participació del tren.

Els objectius tenen en comú que serveixen per a apuntalar la missió de l’Autoritat Portuària de València. Diu el pla estratègic a 2035 que la missió és “Ser un instrument fonamental per a l’articulació de les cadenes logístiques globals, més sostenibles i eficients, generant prosperitat per a l’entorn portuari, l’economia del país i les persones”.

Els tres dades en els quals va enfatitzar Mar Chao són per a generar prosperitat i servei públic a favor de l’economia i les empreses i, més enllà dels que es van adonar que això només és possible quedant-se amb tràfic que anava al Port de Barcelona (al qual no es va nomenar per no donar pistes), són objectius que no es basen en la confrontació més enllà de la assumible guerra comercial entre competidors.

La aposta per Madrid i Saragossa, és a dir, per la connexió amb el centre i el nord peninsular, és un missatge dirigit cap a les empreses que ahir van estar en la presentació del pla estratègic a les quals, en síntesi, se’ls va dir que el Port de València vol créixer i generar més negoci.

A més, i al marge de les grans paraules genèriques habituals en els grans documents que com el presentat ahir en què es presenten marcs molt genèrics on tot hi cap, la presentació i els missatges de Mar Chao van caminar per on no hi ha polèmica.

Atengué als mitjans de comunicació, als quals va esquivar al·ludint que presentava les grans línies estratègiques del Port de València i que no baixava al detall de qüestions tàctiques com que l’organigrama de l’Autoritat Portuària de València té diverses vacants en l’apartat comercial.

Tampoc va contestar a posicionaments polèmics, com l’accés nord al Port de València, que ja és necessari amb el tràfic actual i serà encara més urgent quan la terminal nord comence a funcionar.

La presentació del pla estratègic suposa un gir comunicatiu, centrat en el concepte de generar economia però, sobretot, fer-ho sense crear polèmiques. Aquesta cura va ser especialment notable amb els camions, amb Maria José Català i amb el govern de Pedro Sánchez.

Un dels missatges va ser l’aposta pel tren, el que està especialment lligat al creixement via Saragossa, ja que el desenvolupament d’aquesta infraestructura és de les més crítiques per el creixement del Port de València a Espanya. El creixement ambiciós del tren es va conjugar amb espaldarada als transportistes, que ja havien transmès ja cert recel amb que l’aposta pel ferrocarril s’articulés menyspreant al camió.

Es va parlar de “buscar la millor cadena logística per donar resposta a les necessitats” mentre es va remarcar que “la carretera continuarà sent motor rellevant; i Valenciaport sempre estarà al costat del transport terrestre: essencial per als objectius de servei de la cadena logística”.

Passatge, l’eufemisme del creuer

El Pla Estratègic d’un dels principals ports de creuers d’Espanya no va nomenar els creuers. Va parlar del “passatge”, terme que encara que podria incloure el creuerista, ve a utilitzar-se per referir-se al tràfic entre València i Balears. Cal recordar que en l’últim consell d’administració de l’APV, Maria José Català, es va felicitar perquè València tenia menys creueristes i Mar Chao ja va incorporar aquest terme per fugir d’una confrontació amb l’Ajuntament de València.

Tampoc es va veure interès de Mar Chao en bregar contra el govern de Pedro Sánchez. L’ampliació de la terminal nord és el gran fit de Mar Chao des que va assumir la presidència del Port de València i després d’aquest pacte que va néixer de la seua negociació entre el ministre Óscar Pont i el president de la Generalitat, Carlos Mazón, es va aconseguir l’acord al consell de Ministres.

El següent pacte entre administracions haurà de ser l’accés nord al Port per al qual faràn falta Pressuposts Generals de l’Estat. El pla estratègic és fins a 2035 i ahir d’aquesta part no es va concretar posició, terminis ni fulla de ruta.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Leave a Reply

Ahora en portada