SCRAP: Una ferramenta necessària, però amb costos que no podem ignorar

Els SCRAP permeten a les empreses complir amb les seues obligacions mediambientals de manera agrupada

Com a director de l’Associació Química i Mediambiental del Sector Químic de la Comunitat Valenciana (QUIMACOVA), vull compartir una reflexió serena i constructiva sobre la implantació dels Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP), la cual obligatorietat va entrar en vigor amb el Reial Decret 1055/2022 des del 1 de gener de 2025.

La Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) és un principi que compartim plenament: qui posa un producte al mercat ha d’assumir també la responsabilitat del seu impacte ambiental, especialment quan es converteix en residu. Aquest enfocament, alineat amb el Pacte Verd Europeu i l’Agenda 2030, busca fomentar l’economia circular, reduir el volum de residus i millorar les taxes de reciclatge. En aquest sentit, els SCRAP són una eina clau per canalitzar aquesta responsabilitat de manera col·lectiva, eficaç i traçable.

Sense embargo, com a representant d’un sector industrial estratègic, com és el sector químic, no podem obviar les dificultats que aquesta transició està generant entre les nostres empreses associades. L’adhesió obligatòria a un SCRAP implica una sèrie de costos econòmics, administratius i logístics que, en molts casos, estan resultant desproporcionats, especialment per a les petites i mitjanes empreses.

Un model amb llums…

Els SCRAP permeten a les empreses complir amb les seues obligacions mediambientals de forma agrupada, la qual cosa en teoria hauria de traduir-se en economies d’escala, simplificació de tràmits i una major eficàcia en la gestió de residus. A més, aquests sistemes actuen com a interlocutors davant l’administració, la qual cosa facilita la coordinació i el compliment normatiu.

Des d’un punt de vista ambiental, el model té un potencial transformador. Al responsabilitzar als productors des del disseny de l’envàs fins al seu reciclatge, s’incentiva la innovació cap a solucions més sostenibles, reutilitzables i reciclables. Aquest canvi de paradigma és necessari i urgent.

…però també amb ombres

No obstant això, la implementació pràctica del model està generant tensions. Moltes empreses del sector químic s’enfronten a una càrrega econòmica significativa derivada de les tarifes d’adhesió, els costos de gestió i les inversions necessàries per adaptar els seus processos. En alguns casos, aquestes obligacions estan afectant la competitivitat de les empreses, especialment en un context d’inflació de costos energètics i matèries primeres.

A més, la manca de flexibilitat del sistema, que obliga a triar entre un SCRAP, o diversos alhora, o un sistema individual (SIRAP), aquest últim inviable per a la majoria de les PYMES, limita la capacitat d’adaptació de les empreses a les seues realitats específiques. A això se suma la complexitat burocràtica i la falta de claredat en alguns aspectes operatius del Reial Decret, que està generant incertesa i alentint la presa de decisions.

Per tant, des de QUIMACOVA no qüestionem el fons de la normativa, però sí creiem que és necessari obrir un espai de diàleg entre l’administració, els SCRAP i els sectors industrials afectats per proposar Revisió de costos, per a establir mecanismes de control i transparència sobre les tarifes que apliquen els SCRAP, així com incentius per a les empreses que ja han fet esforços en sostenibilitat, establir una flexibilitat normativa, per a permetre models híbrids o escalables que s’adapten a la mida i capacitat de cada empresa, advocar per una simplificació administrativa real, per a reduir la càrrega documental i facilitar eines digitals per al compliment de les obligacions i establir un acompanyament tècnic ferr, per a oferir formació i assessorament a les empreses, especialment a les PYMES, per a facilitar la seua adaptació (en això últim, en QUIMACOVA som forts i de confiança).

Els SCRAP són una peça clau en la transició cap a una economia circular, però l’èxit depenirà de que s’implementen amb sensibilitat cap a la realitat empresarial. Des de QUIMACOVA continuarem treballant perquè la sostenibilitat no siga una càrrega, sinó una oportunitat compartida; de fet, recentment, hem treballat i presentat les al·legacions pertinents sobre el nou RD d’envasos que s’ha de elaborar des de les autoritats nacionals pertinents per a traslladar els handicaps que s’estan trobant les nostres empreses associades en el dia a dia per al compliment d’aquesta regulació.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Leave a Reply

Ahora en portada