Ceamsa, o xigante das algas de O Porriño, roza os 200 millóns en vendas e expándese por Asia

A compañía pechou o ano pasado cunha facturación de 185 millóns de euros e concentra o 90% das súas vendas no exterior.

Vista exterior de la sede de Ceamsa en O Porriño / Páxinas Galegas

Vista exterior de la sede de Ceamsa en O Porriño / Páxinas Galegas

O polígono porriñés de As Gándaras alberga ao líder mundial na produción de carraxenina. Trátase da Compañía Española de Algas Marítimas (Ceamsa), que en 2026 cumprirá o seu 60 aniversario e que conseguiu posicionarse como un dos principais referentes mundiais na fabricación deste hidrocoloide natural que se usa como gelificante, espesante e estabilizante para industrias como a alimentaria, a farmacéutica ou o mundo cosmético.

A empresa que capitanea Íñigo Alzueta (fillo do fundador, Ignacio Alzueta) afronta esta data marcada no calendario coa súa cifra de negocio instalada ás portas dos 200 millóns de euros. De acordo á memoria de sostibilidade do ano 2024, Ceamsa pechou o ano pasado con unhas vendas por valor de 184,5 millóns de euros.

O ‘mapamundi’ de Ceamsa

Trátase dunha caída do 3% respecto aos 190,2 millóns de euros colleitados en 2023 para unha compañía que coloca o groso da súa produción no estranxeiro. E é que Ceamsa ten clientes en 88 países diferentes e rexistra o 90% das súas vendas no exterior. Case a metade (un 45,7% do total) colleitaas en solo europeo mentres que América do Norte e América do Sur sosteñen o 34% da súa cifra de negocios.

A rexión IMEA (India, Oriente Medio e África) xenera outro 9,2% mentres que a zona ASPAC (Asia Oriental, Sueste Asiático Pacífico Norte e Oceanía) aporta o 11,1% restante. É precisamente nesta rexión onde Ceamsa conta co seu outro centro de produción máis aló de O Porriño.

En concreto, a compañía, que elevou a súa plantilla de 399 a 422 traballadores o ano pasado, controla a súa planta de Tailandia (foi inaugurada hai 15 anos) a través da súa filial Ceamsa Asia. A través dela emprega a 93 persoas, unha cifra á que se suman as 327 coas que contaba en O Porriño ao término de 2024 e as dúas que están en nómina de Guangzhou Wings Ingredients.

Esta última foi inaugurada en 2022 e opera como filial comercial do grupo en China. Tan só un ano despois, Ceamsa faría o mesmo en Estados Unidos, onde puxo en marcha a sociedade Ceamsa USA, que, pola contra, aínda non conta con traballadores en plantilla.

As solucións de Ceamsa

A través desta rede de centros produtivos e de distribución, Ceamsa conseguiu consolidarse como un provedor clave para industrias como a alimentaria ou a farmacéutica. Entre a súa gama de produtos atópanse a fibra (Ceamfibre e Ceamsea) que obtén a través da cáscara de cítricos e de alga. A súa principal aplicación é o uso como espesantes e para mellorar a textura dos produtos sobre os que se aplica.

Ceamsa tamén elabora a pectina (elaborada a partir da cáscara de cítricos), que se usa como gelificante e espesante en confeitaría, procesado de froitas, iogures e bebidas lácteas acidificadas. Ceamsa tamén elabora goma de alfarrobo, carraxenina (gelificante que se emprega en lácteos ou como alternativa á xelatina en gominolas) ou o alginato.

Ceamsa, que en 2024 dedicou un investimento superior aos 5,2 millóns de euros en materia de I+D+i, abriu este ano a súa primeira filial na India e lanzou a súa propia incubadora de startups. Trátase de Ceamboost, o programa deseñado pola compañía para impulsar internacionalmente startups que desenvolvan novos ingredientes naturais. No foco desta iniciativa atópanse aqueles proxectos innovadores que xiren en torno a novos espesantes e estabilizantes, así como cara a proteínas e fibras vexetais.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Deixa unha resposta