AVA-Asaja denuncia que les grans bodegues del cava busquen «enfonsar a la meitat els preus del raïm en origen»
L'associació d'agricultors acusa aquestes empreses de posar en marxa una "estratègia especulativa, abusiva i injustificada"

Viñedos (Foto de archivo) Carlos Castro / Europa Press 12/4/2024
L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) ha afirmat que algunes de les principals bodegues elaboradores estan duent a terme una “estratègia especulativa, abusiva i injustificada” amb “la qual pretenen afonar a la meitat els preus en origen del raïm“.
Així, l’organització agrària ha apuntat que, coincidint amb l’inici de la verema de les varietats més primerenques –Chardonnay i Pinot Noir-, els viticultors de Requena “estan rebent unes primeres ofertes verbals que se situen al voltant dels 0,45 euro/kg en convencional i 0,50 euro/kg en ecològic, la qual cosa suposa pràcticament la meitat de les quantitats mitjanes abonades l’any passat: 0,87 euro/kg en convencional i 1 euro/kg en ecològic”.
El delegat d’AVA-Asaja de Requena, Fernando López, ha senyalat al respecte que “els elaboradors tracten d’excusar aquest esfondrament tan brutal dels preus -només en el camp, no així en el consumidor- per la recuperació d’un 20% de la collita en els vinyars catalans, després de diverses campanyes amb sequera, però que tampoc arriba a una producció normal per la incidència de les malalties fúngiques”.
No obstant això, ha apuntat que “l’aforament de raïm en altres zones productores com la Comunitat Valenciana o Extremadura no s’ha incrementat, sinó que el rendiment queda acotat a 10.500 kg per hectàrea”. D’aquesta manera, ha advertit que “si els preus caigueren a nivells tan baixos, perdríem diners en un dels pocs cultius que mantenen una rendibilitat digna i sòlida”.
Per això, AVA-Asaja ha instat a “els operadors comercials, especialment a les grans empreses que ostenten molt de poder en la cadena de valor del cava, a consensuar uns preus en origen que resulten beneficiosos per a totes les parts, incloent als agricultors que són qui produeixen la matèria primera”.
“Els productors i la resta d’operadors hem de mantindre’ns units i coordinats per garantir la continuïtat d’un producte de qualitat que gaudeix d’una creixent demanda als mercats”, ha recalcat.
D’altra banda, l’associat d’AVA-Asaja Francisco Martínez, que presideix l’Associació de Viticultors del Cava de Requena, ha apuntat que la solució passa per “arribar a un consens en els preus, buscant l’equilibri en tota la cadena de valor i no acceptant la imposició d’uns preus per sota dels costos de producció”.