Os fillos de Rivera crecen máis alá de Estrella Galicia e compran unha nova empresa cada seis meses.

A matriz de Estrella Galicia pechou coa cambresa Vánagandr a súa sexta adquisición desde o ano 2022; con estas operacións diversificou o seu portafolio e fortaleceuse nos segmentos de destilados, viños ou bebidas non alcohólicas.

Ignacio Rivera durante la presentación de resultados del grupo en A Coruña / Hijos de Rivera

Ignacio Rivera durante la presentación de resultados del grupo en A Coruña / Hijos de Rivera

Fillos de Rivera activa as súas dúas alavancas de crecemento. A matriz de Estrella Galicia embarcouse nos últimos anos nun proceso de expansión que a levou a multiplicar a súa facturación por sete desde que Ignacio Rivera asumise a dirección xeral do grupo no ano 2007.

Por aquel entón, as vendas da corporación rondaban os 120 millóns de euros, unha cifra que foi crecendo cada ano ata instalarse nos 886 millóns de euros rexistrados en 2024. Con ampliación na súa planta de A Grela e co seu desembarco en Morás (é a primeira planta da compañía fóra da súa A Coruña natal), a firma enfronta a barreira psicolóxica dos 1.000 millóns de euros de cifra de negocios e, ademais, abónase á compra de empresas.

E é que Fillos de Rivera tamén acelerou o seu crecemento inorgánico coa adquisición de media ducia de compañías nos últimos tres anos e medio. A súa última operación, que foi anunciada este mesmo martes, foi a toma de control de Vánagandr. Con sede no municipio coruñés de Cambre, a compañía comezou no ano 2014 e nas súas instalacións produce unha ginebra que foi galardoada como a mellor do mundo en 2024 e dobre ouro en 2025 no International Spirits Challenge, a competición de bebidas espirituosas máis longa e prestixiosa a nivel internacional.

Ler máis: ¿Canto custaron as adegas que Estrella Galicia adquiriu aos donos do Celta?

Imaxe da gama de produtos de Vánagandr

Vánagandr é, ademais, a única marca de London Dry española que gañou a medalla de ouro e dous dobres ouros consecutivos no dito concurso, refrendando así a súa calidade na alta gama do sector da ginebra, en pleno crecemento», destacaba Fillos de Rivera nun comunicado. Nel, a compañía poñía en valor a diversificación que aporta á súa oferta coas “ginebras e a vodka desta destilería artesanal que conseguiu máis de 40 premios internacionais desde a súa fundación, da man do seu mestre destilador, Enrique Pena, un referente do sector”.

A expansión de Fillos de Rivera

Fillos de Rivera diversifica o seu negocio máis alá do seu clásico negocio de cervexa (Estrella Galicia e 1906), auga (Cabreiroá) e viño (Ponte da Boga) e redobra así a súa aposta polos destilados. O grupo coruñés, que xestiona a distribución dos rons de Arehucas e a gama de Destiny Spirits, estampaba o seu selo ata agora en F de Formentera e nos licores Fillos de Rivera e Quenza.

Desa maneira, Fillos de Rivera toma o control dunha Vánagandr que vén de pulverizar os 100.000 euros de facturación no seu exercicio fiscal 2024. Segundo a documentación consultada por Economía Dixital Galicia a través da plataforma Insight View, Vánagandr Destilerías disparou as súas vendas un 65,7% o ano pasado e pasou de 63.400 a 105.074 euros.

Este crecemento permitiu que a destilería de Cambre abandonase os números vermello por valor de 29.753 euros que se tiña anotado en 2023 para rexistrar un beneficio neto de 5.180 euros.

As cervexas artesanais

O anuncio da compra de Vánagandr produciuse seis meses despois de que Fillos de Rivera anunciase que se facía coa maioría accionarial de Basqueland Brewing. A empresa fundada por Kevin Patricio e Ben Rozzi, dous estadounidenses afincados desde hai anos na cidade de San Sebastián, eríxese como un dos principais fabricantes de cervexa artesanal (craft) de España e que en 2024 logrou superar os 800.000 litros de produción.

Con este movemento, Fillos de Rivera tomaba o control dunha firma que viña de facturar 3,5 millóns en 2024 e facíase forte nun nicho de mercado no que xa estaba presente a través de Nortada (Portugal), O´Hara´s (Irlanda) e a valenciana Tyris, marcas todas elas compradas.

No caso desta última, Fillos de Rivera irrompeu no seu capital en xullo de 2024. A cervexeira de Paterna estaba participada de forma maioritaria desde facía unha década polo Grupo Zriser, brazo inversor dos irmáns Pablo e Ana Serratosa. As previsións de Fillos de Rivera apuntaban a que Tyris finalizaría o ano 2024 con unha produción de máis de 500.000 litros de cervexa e unha facturación de 1,7 millóns de euros.

Porén, ao igual que no caso de Vánagandr, Fillos de Rivera aproveitou a vía de crecemento inorgánica para expandirse máis alá do seu negocio core, a cervexa. É por iso que a firma coruñesa anunciou en outubro de 2023 a adquisición do 100% de Soul K. Trátase dun fabricante de kombucha con sede no municipio gaditano de El Puerto de Santa María.

Este movemento permitiu que Fillos de Rivera tomase posición no mercado das bebidas non alcohólicas mediante esta elaboración probiótica, baseada na fermentación de té. A kombucha de laranxa e arandos de Soul K viña de ser recoñecida recentemente como a mellor do mundo nos World Kombucha Awards, celebrados en Barcelona.

Esta foi a segunda gran operación de Fillos de Rivera en 2023. E é que en febreiro dese ano, a compañía que lidera Ignacio Rivera faríase cun 25% das accións da sociedade vitivinícola Grandes Pagos Gallegos a cambio de 2,2 millóns de euros. Fillos de Rivera elevaría a súa participación ata o 75% neste grupo que por aquel entón era propiedade de Carlos Mouriño (expresidente do Celta de Vigo) e que controla as firmas Bodegas y Viñedos Pazo de Casanova, con adegas de Ribeiro, Rías Baixas e Monterrei; Fragas do Lecer, de Monterrei; Pagos de Mandín e Quinta do Couselo.

Desa forma, Fillos de Rivera puxo na diana coas súas adquisicións a fabricantes de destilados, viños, kombuchas, cervexas artesanais, pero tamén a proxectos para levar auga potable a países en vías de desenvolvemento. Nesta liña enmárcase a toma dun 51% do capital de Auara en maio de 2022.

Trátase dunha marca de auga mineral natural procedente do manancial de San Millán, en La Rioja, que é de mineralización débil e baixa en
sodio, indicada para a preparación de alimentos infantís e para dietas baixas en sal. A compañía dedica o 100% dos seus beneficios a desenvolver proxectos de acceso a auga potable para quen máis o necesita.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Deixa unha resposta