Actualizado
Els hostalers demanen dignificar el lloc de cambrer per aconseguir mà d’obra formada
Empresaris adverteixen de la falta de personal qualificat en el sector hostaler i reclamen més professionals al seu mercat per a sostindre el turisme i la gastronomia

Mesa de debate celebrada en Valencia: Hostelería. De izquierda a derecha: Germán Carrizo, cocinero-Asesor en Tándem Gastronómico, Rafael Recuenco, cofundador Grupo Gastroadictos, Manuel Espinar, gerente Grupo Hispania Hostelería y presidente de la Confederación Empresarial de hostelería y Turismo de la Comunidad Valenciana (CONHOSTUR) y Fernando Arufe, periodista de Economía Digital en Comunidad Valenciana. (Foto: Kike Taberner)
El sector hostaler de la Comunitat Valenciana llança un missatge clar després de la jornada «Formació Professional: clau per a les empreses» celebrada a València el passat dimarts: falten professionals qualificats perquè no veuen futur en el sector hostaler i és imprescindible un nou enfocament en la Formació Professional. Aquests temes foren expressats per destacats representants hostalers i empresaris en unes jornades organitzades per debatre sobre el present i futur de la hostaleria, el seu vincle amb el turisme i el paper essencial de la formació.
Durant la jornada «Formació Professional: clau per a les empreses», amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, la Cambra de Comerç de València i PowerCo, es coincidí que el problema no és solament la falta de formació especialitzada o actualitzada, una mancança que el sector reconeix i urgeix resoldre, sinó també la escassa vocació entre els joves.
La hostaleria continua sense percebre’s com una opció professional amb estabilitat, projecció o bones condicions laborals. Un estigma que, segons insisteixen els tres ponents, ja no es correspon amb la realitat: els sous han millorat, les oportunitats de carrera són reals i el sector s’ha consolidat com un dels motors econòmics del país.
Manuel Espinar, gerent del Grup Hispania Hostaleria i president de la Confederació Empresarial de Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (CONHOSTUR), subratllà la importància estratègica del sector: «La hostaleria depèn del turisme i el turisme depèn de la hostaleria. Som la primera potència mundial en turisme i podem ser-ho també en gastronomia, però això requereix formació».
Espinar denuncià que encara avui «quan un jove diu que vol ser cambrer o cuiner, els seus pares el manden al psicòleg. Això ha de canviar». A més, insistí que molts centres de formació professional no aconsegueixen omplir les seues places, malgrat que el sector ofereix condicions laborals cada vegada més atractives.
La pandèmia va agreujar una situació ja delicada, segons Espinar: «Es generà un corredor de treballadors cap a altres sectors. Des d’aleshores, costa molt cobrir llocs, malgrat que tenim un dels millors convenis de la Comunitat Valenciana i condicions que ja voldrien altres sectors».
Rafael Recuenco, cofundador del grup Gastroadictos, fou contundent: «Avui en dia no podem cobrir els mínims de plantilla que necessitem. La formació ha de ser la nostra al·liada, com ho ha estat en països com Alemanya o Suïssa». Recuenco lamentà l’escàs interès per iniciatives formatives, fins i tot quan ofereixen condicions inmillorables: «Vam oferir un màster gratuït amb pràctiques, menjar, transport i treball assegurat. Només el van acabar sis persones».
Ambdós coincidiren que no basta amb formar: és urgent dignificar la professió i comunicar millor les oportunitats que ofereix. «Un director d’operacions en hostaleria cobra més de 6.000 euros nets al mes. I en falten», recordà Recuenco, qui també va demanar que «les formacions s’adapten al mercat, que els docents estiguen en contacte amb la realitat i que les pràctiques siguen sostenibles i útils».
El xef Germán Carrizo, cuiner-Assessor a Tàndem Gastronòmic per la seua part, defensà la necessitat d’actualitzar els perfils professionals: «Hui, a València, és més important que un cambrer sàpiga anglès que portar bé una safata. Cal mostrar que este sector té futur i que pot oferir una bona vida».
Els ponents coincidiren que el repte és conjunt: administració, empreses i societat han d’alinear esforços. Espinar advocà per un pacte d’Estat en matèria de FP i criticà la falta d’oferta educativa vinculada al turisme i la gastronomia als instituts: «No es pot mantenir un sector que genera quasi un 30% del PIB directe i indirecte sense treballadors». També alertà dels obstacles administratius per a la formació per arrelament i l’escassa viabilitat de la formació dual en un sector composat, en la seua majoria, per micropimes: «El 98% de les empreses té menys de cinc empleats. Així és impossible que tutoritzen alumnes sense suport extern».
El sector hostaler valencià demana que es escolte el seu missatge: dignificar i projectar la hostaleria com una carrera amb futur com a clau per a sostenir un dels pilars econòmics i socials de la Comunitat Valenciana i del país.