Actualizado
PowerCo i la Generalitat creen un FP de química per a la gigafactoria de Sagunt
Stadler destaca que la mitat dels seus alumnes d'FP formen part de la seua plantilla i *Kamax, que el seu director d'enginyeria procedix de la Dual

Nadine Ilgestein (PowerCo) junto a Fernando Gil (Stadler), en la jornada de Economía Digital. Foto: Kike Taberner
La indústria destacada de la Comunitat Valenciana ha ressaltat la importància de la Formació Professional durant una jornada on PowerCo ha revelat la seua estratègia perquè els futurs químics disposen de la millor formació mentre Stadler ha proporcionat dades sobre l’èxit de la seua aposta per la FP: la meitat dels seus alumnes són ara empleats de les seues fàbriques.
Nadine Ilgestein, directora d’aprenentatge, desenvolupament i cultura en PowerCo, va explicar en la jornada “Formació Professional: claus per a les empreses” organitzada per Economia Digital, que han assolit un acord amb la Generalitat Valenciana per crear “un programa de FP dual conjunt”.
Es tracta concretament d’un grau en química on “estem creant el contingut junts adaptant a les necessitats que té PowerCo i els nostres processos”. Amb aquesta formació, la filial del grup Volkswagen que està construint la gigafactoria en Sagunt amb l’objectiu d’assolir els 3.000 empleats, es garantirà 30 persones a l’any amb formació química específica.
Mentre es posa en marxa aquesta formació, i amb l’ajuda de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre de formació Blasco Ibáñez, PowerCo començarà el seu gran procés de selecció de personal per a finals d’aquest any.
No serà necessari ni tindre anglès fluid ni experiència en el sector de les bateries. Això ho va dir Nadine Ilgestein en la seua primera intervenció pública en espanyol en un esdeveniment d’un mitjà de comunicació com va ser la jornada que ahir va organitzar Economia Digital. “L’anglès és un avantatge però no és necessari ja que parlem en espanyol”, va apuntar.
Tampoc és requisit indispensable l’experiència en bateries perquè PowerCo, com la primera empresa del sector que s’instal·la a Espanya, no té opció de captar talent amb aquesta característica perquè no existeix on s’haja pogut adquirir aquest coneixement. Per això la suggerència per a postular-se als llocs que s’obriran a final d’any són més genèrics. “Experiència industrial o química” és la primera petició acompanyada de “bones habilitats per a la resolució de problemes” i “mentalitat orientada a la qualitat”.
“Som un sector emergent a Espanya i Europa i necessitem una estratègia de formació sòlida per generar una cantera de talent i també per dotar-nos dels recursos que necessitem a curt termini”, va explicar la directiva de PowerCo.
Stadler contracta a Sud-Amèrica perquè no hi ha soldadors a Espanya
El foc de Stadler sobre les necessitats de FP va ser molt clar en la jornada. El director de recursos humans va afirmar: “Necessitem que la gent sapia soldar. Si les empreses no s’impliquen, serà molt difícil. A la gent no li agrada estudiar soldadura, però hi ha moltíssim treball. Hem hagut d’anar a fitxar soldadors a Sud-Amèrica. Hem de dissenyar plans que ho facen atractiu”.
Una altra de les reflexions que va deixar Fernando Gil, de Stadler, va ser: “Hauríem de fer un esforç per atreure la meitat de la població, a les dones, a determinats sectors. Tenim professions molt masculinitzades i no podem prescindir de la meitat de la població”.
Borja Revert, director de recursos humans de Kamax, va incidir d’altra banda en que el sector de l’automòbil acumula experiència en la formació dual: “El sector de l’automòbil ve treballant des de fa més de 15 anys en la formació dual. Va començar de manera bàsica i a petita escala i hem anat millorant amb el compromís de la gent . El major impulsor de la dual ha sigut un estudiant que ha passat a ser el director d’enginyeria de la nostra planta“.
Un altre aspecte crític de la formació dual per al sector de l’automoció és la capacitat que té aquest itinerari formatiu per adequar-se a les necessitats de les empreses. “Necessitem crear professionals ad hoc que no aprenen fora del nostre àmbit. Sense això, no tenim futur com a empresa”.
La jornada de FP organitzada per Economia Digital va comptar amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de València, PowerCo i la Generalitat Valenciana.