La Unió anticipa una caiguda del 3% en la collita de cítrics per l’impacte meteorològic.
L'aforament citrícola de la Comunitat Valenciana cau, s'esperen uns 2,68 milions de tones, la sisena campanya consecutiva amb una preocupant tendència a la baixa.

Citricultor en los campos de la Comunidad Valenciana
La Unió Llauradora preveu una collita de cítrics a la Comunitat Valenciana de 2,68 milions de tones per a la campanya 2025/26, la qual cosa suposa un descens del 3% respecte a l’any anterior i encadena sis campanyes amb tendència a la baixa. La combinació de condicions meteorològiques adverses, plagues, arbres envellits i costos de producció elevats amenaça els ingressos del sector, malgrat que s’espera fruita de qualitat i bons preus en origen. L’organització agrària exigeix mesures urgents de suport institucional per a sostenir la rendibilitat i competitivitat del cultiu.
L’informe tècnic de La Unió, basat en observacions de camp realitzades a finals de juliol, apunta a un volum total estimat de 2,68 milions de tones de cítrics a la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa un 3% menys que en la campanya anterior.
El secretari general de La Unió, Carles Peris, adverteix que el sector es troba davant una situació crítica: “Seria la sisena campanya consecutiva per sota de la mitjana que converteix en estructural i preocupant la tendència a les baixes produccions”.
“Encara que les produccions efectivament van a ser limitades, però van a favorir un calibre acceptable per a la comercialització estable en els principals mercats ja que s’espera una fruita de qualitat”, afig Carles.
Aquesta caiguda, encara que moderada, consolida una preocupant tendència a la baixa en la producció, que es arrossega des de fa sis anys.
Malgrat el retrocés, la regió es manté com a líder estatal en producció citrícola, encara que la pèrdua de rendiment en algunes explotacions és cada vegada més notable, especialment en aquelles amb arbrat envellit i menor productivitat.
La campanya s’ha vist afectada per factors agronòmics i climatològics claus. Després d’una primavera humida que va afavorir la brotació, l’arribada prematura de la calor extrema al juny va provocar una alta caiguda de fruits durant la “porgà”.
“Els motius de la baixa producció són la climatologia adversa que part de la superfície productiva és arbrat vell amb baixos rendiments i alguna merma per afectació de plagues, des de l’organització sol·licitem una línia d’ajudes a la conselleria d’agricultura amb suport del ministeri d’agricultura per a la reconversió d’explotacions amb l’arbrat envellit”, demana Carles Peris en les seues al·legacions.
A més, tempestes de pedris en algunes comarques i l’envelliment de bona part de l’arbrat estan llastant el potencial productiu.
A tot això se suma la pressió fitosanitària, amb plagues com el Schirtothrips aurantii, la mosca blanca, el cotonet de Sud-àfrica i l’aranya roja, que han ocasionat mermes rellevants en distintes zones productores.
Malgrat el menor volum, La Unió preveu fruita de bon calibre i qualitat, i observa cotitzacions inicials positives en origen. Aquesta circumstància podria beneficiar al productor si es logra una comercialització àgil i sense sobresalts de preus.
“També reforçar els controls fitosanitaris per evitar la introducció de noves plagues i malalties, campanyes de promoció de forma contínua i revisar el sistema de preus d’entrada, en el cas d’Egipte que introdueix taronges a preus molt per sota dels costos de producció i confecció dels nostres cítrics”, afig Carles Peris.
Reivindicacions per a salvar el sector
L’organització agrària fa una crida a la indústria transformadora perquè garantisca preus dignes, fins i tot per a la fruita amb danys per pedris o calibres menors, evitant que part de la collita quede fora del circuit comercial.
Davant un escenari de marges ajustats, La Unió urgeix a les administracions a actuar. Reclama a la Conselleria d’Agricultura i al Ministeri una línia d’ajudes públiques per a la reconversió de parcel·les amb arbres envellits, així com més recursos per a reforçar la sanitat vegetal, incloent l’exigència del tractament en fred per a totes les importacions citrícoles sense distinció d’origen.
Així mateix, demana revisar els preus d’entrada al mercat europeu, especialment en casos com les taronges egípcies, la competència deslleal de la qual, denuncia l’organització, amenaça la sostenibilitat de les explotacions locals.
Finalment, La Unió considera prioritari invertir en campanyes de promoció sòlides i continuades que posicionen al cítric valencià com un producte de proximitat, qualitat i seguretat alimentària.
Aquestes accions haurien d’estar orientades tant al mercat nacional com al internacional, amb especial enfoque en xarxes socials, punts de venda i fires del sector.
“Estem davant una campanya curta, però amb potencial si es gestiona bé. La qualitat pot acompanyar, però necessitem suport institucional i respecte a les nostres produccions en els mercats”, resumeix Carles Peris, secretari general de La Unió.