Actualizado
Rovira: “Quatre de cada deu estudiants valencians opten per la FP, per damunt de la mitjana nacional”
Bernat García, director d'Economia Digital, destaca l'FP com "una oportunitat per a tecnificar el nostre model productiu, tancar la bretxa de gènere, impulsar la sostenibilitat i digitalització i reduir la desocupació juvenil"

De izquierda a derecha: José Antonio Rovira, conseller de Educación de la Generalitat Valenciana; José Vicente Morata, presidente de las Cámaras de Comercio de la Comunitat Valenciana y de Cámara Valencia, y Bernat García, director de Economía Digital, en la jornada ‘Formación profesional: claves para las empresas’. (Foto: Kike Taberner)
El conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha destacat que quatre de cada deu estudiants valencians opten per la Formació Professional (FP), situant així la Comunitat Valenciana per damunt de la mitjana nacional.
El titular d’Ocupació a la Generalitat Valenciana ha reivindicat a més que les empreses de la Comunitat Valenciana “s’estan adaptant a les noves realitats dels seus sectors” i, en conseqüència, “la relació entre formació i empreses ha estat una clara aposta del president Carlos Mazón des de l’inici de la legislatura”.
Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en el marc de la jornada ‘Formació professional: claus per a les empreses’, organitzada per Economia Digital, celebrada a l’Escola de Negocis de la Cambra de Comerç en Paterna (València) i que ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, PowerCo i la pròpia Cambra València.
Rovira ha celebrat que s’ha produït “un canvi de paradigma” i la Formació Professional “ha deixat de ser la germana menuda”. Algo que, segons la seua opinió, “respon a les necessitats de les empreses i els sectors productius”.
En aquest sentit, ha pronosticat que “en els pròxims cursos veurem números molt més alts que els actuals perquè des de la Conselleria seguim impulsant i invertint en la FP“.
“El nostre alumnat completa la seua formació en els centres productius i això reforça la seua ocupabilitat, però encara tenim marge per a millorar l’impacte de la FP a la Comunitat Valenciana”, ha afegit.
Els perfils més demandats de la FP
Rovira ha detallat a més que les empreses de la Comunitat Valenciana busquen sobretot entre els formats en la FP especialistes en TIC, professionals de la salut, especialistes en energies renovables, professionals de la logística i cadena de subministrament i professionals socioculturals i d’atenció a la comunitat.
Finalment, ha animat a tots aquells professionals que estiguin treballant en una branca en la qual existeixen els corresponents estudis de FP i no tinguin una titulació a que es certifiquen perquè, ha recordat, aquest govern va eliminar les taxes per a fer-ho.
Millorar el nostre teixit productiu
Per la seua part, Bernat García, director d’Economia Digital, ha sostingut que la FP “és una oportunitat per a tecnificar el nostre model productiu, tancar la bretxa de gènere, impulsar la sostenibilitat i digitalització i reduir l’atur juvenil”.
García ha advertit que a Espanya existeix “un problema molt greu amb l’atur juvenil” i, al seu torn, “una de les taxes de vacants més altes de la Unió Europea, senyal que hi ha coses que no estem sabent fer bé”.
A més, ha afegit: “Per si no n’hi havia prou, la irrupció de la Intel·ligència Artificial ho trastoca tot. En pocs anys, la IA ha passat de crear esperança i imaginació, a generar ja una forta preocupació per la sensació que estem perdent el tren de la revolució tecnològica més important de l’últim segle. La IA accelera l’automatització de tasques repetitives i mecàniques, però també està generant una demanda creixent de professionals amb habilitats tècniques, digitals i adaptatives“.
Per tot això, ha exposat que en Economia Digital “estem preocupats, però també inquiets amb aquest tema” i, en la línia de buscar solucions i punts de trobada entre les parts implicades sorgeixen iniciatives com aquest fòrum, sobre el qual ha dit: “Ens agradaria poder aportar el nostre granet de sorra a millorar el nostre teixit productiu i la formació dels nostres empleats, que creixca la inversió i els comptes de resultats, que millori l’ocupabilitat i la productivitat i s’incrementen els salaris“.