La FP connecta amb volum (PowerCo, CaixaBank, Stadler i Kamax); les pimes busquen el seu model

La jornada d'Economia Digital va demostrar amb dades la intensa implantació de la FP i que hi ha sectors econòmics on existeix més demanda de personal format

José Antonio Rovira, conseller de Educación de la Generalitat Valenciana; José Vicente Morata, presidente de las Cámaras de Comercio de la Comunitat Valenciana y de Cámara Valencia, y Bernat García, director de Economía Digital, en la jornada 'Formación profesional: claves para las empresas'. (Foto: Kike Taberner)

José Antonio Rovira, conseller de Educación de la Generalitat Valenciana; José Vicente Morata, presidente de las Cámaras de Comercio de la Comunitat Valenciana y de Cámara Valencia, y Bernat García, director de Economía Digital, en la jornada ‘Formación profesional: claves para las empresas’. (Foto: Kike Taberner)

Economia Digital va celebrar aquesta setmana una jornada sobre la ‘Formació Professional: claus per a les empreses’ en les quals es va veure les dues velocitats que té aquest itinerari de formació. Quan els usuaris són grans empreses, com és el cas de PowerCo, CaixaBank o Stadler, es posa de manifest l’èxit de la FP. Amb pimes (hostaleria i transportistes) el prestigi d’aquesta opció actua avui en dia com a llast.

Els dades certifiquen optimisme al voltant de la Formació Professional. Ho va dir el conseller d’Educació, José Antonio Rovira, quan va posar de manifest que quatre de cada deu estudiants valencians opten per la Formació Professional (FP), la qual cosa situa a la Comunitat Valenciana per damunt de la mitjana nacional.

Des del prisma polític, s’ha produït «un canvi de paradigma» i la Formació Professional «ha deixat de ser la germana petita». Algo que, segons la seua opinió, «respon a les necessitats de les empreses i els sectors productius».

Nadine Ilgestein (PowerCo) al costat de Fernando Gil (Stadler), en la jornada d'Economia Digital. Foto: Kike Taberner
Nadine Ilgestein (PowerCo) al costat de Fernando Gil (Stadler), en la jornada d’Economia Digital. Foto: Kike Taberner

Els dades de l’esfera pública redonen en l’èxit de la FP. Més de 130.000 estudiants han apostat ja per la Formació Professional a la Comunitat Valenciana”, va dir en la jornada Daniel Arias, subdirector general d’Orientació i Qualificació Professional en la Direcció General de FP de la Generalitat.

La Cambra de Comerç de València comparteix opinió amb la Generalitat atorgant una alta valoració a la Formació Professional. “El que fa FP té feina, la té molt més ràpid i és més probable que tinga una millor carrera professional”, va assegurar el seu president, José Vicente Morata.

Continuant amb les visions de conjunt de la importància i empleabilitat que té la Formació Professional, Olga García, directora territorial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana i Múrcia, va incidir en què entre 2025 i 2035 es preveuen més de 1,3 milions d’oportunitats laborals, de les quals prop de 400.000 estaran directament vinculades a la FP.

Les teories de Generalitat, Cambra de Comerç i CaixaBank es van demostrar encertades quan va parlar la indústria. Fernando Gil, director de Recursos Humans de Stadler, va donar la dada més contundent de tota la jornada. “Dels 1.500 estudiants de FP que han estat amb nosaltres, pràcticament el 50% segueix amb nosaltres i està treballant amb nosaltres”, va afirmar.

El missatge sobre la utilitat de la Formació Professional no deixa lloc a dubtes: “A Stadler, sense la FP, no hauríem estat capaços d’estar on estem”.

La contribució de Nadine Ilgestein, directora d’aprenentatge, desenvolupament i cultura en PowerCo, ajuda a entendre per què la FP és tan rendible per a alumnes i empreses. La gigafactoria de Volkswagen a Sagunt sap que necessitarà personal format en química, té capacitat de recurrent de contractació i necessita injectar-se talent de manera recurrent.

Amb tots aquests condicionants, sorgeix la possibilitat en negociació amb la Direcció General de FP de la Generalitat de crear una formació en química adequada específicament a les necessitats intrínseques de PowerCo.

Un altre dels dades reveladors de la jornada va ser l’origen del director d’enginyeria de Kamax, que va entrar en aquesta potent companyia de l’automoció i proveïdor de Ford Almussafes com a alumne de la formació dual. Borja Revert, director de Recursos Humans de Kamax, va assenyalar: “El sector de l’automòbil ve treballant des de fa més de 15 anys en la formació dual. Va començar de manera bàsica i a petita escala i hem anat millorant amb el compromís de la gent . El major impulsor de la dual ha estat un estudiant que ha passat a ser el director d’enginyeria de la nostra planta

La capacitat d’aprofitament de la FP per part de Stadler o PowerCo difereix del que pot fer un bar, tal com va explicar Manuel Espinar, president de la patronal d’hostaleria que va reflexionar sobre la dificultat perquè un establiment amb cinc persones treballant en el qual el propietari és cuiner, cap de sala i cambrer alhora de gestor de proveïdors per les vesprades i negociador amb la banca per al matí se li sume a més la funció de tutor de l’alumne de FP en pràctiques.

A més, que tal com es va demostrar en les taules de transport i d’hostaleria que es van celebrar en les jornades hi ha factors de prestigi de la professió i condicions del lloc de treball que afecta a la predisposició dels potencials alumnes per focalitzar-se en la FP que els formaria per a entrar en aquests sectors.

Antonio Torregrosa, director general de la Fundació ValenciaPort, va assenyalar que “la logística exigeix professionals qualificats que tinguen capacitat de sacrifici per a respondre a la tensió del treball en aquest sector”. Pablo Boix, president del CEL Llevant, va posar el focus en la problemàtica de la rotació de personal: “Sobretot en les pimes, significa molts buits sense cobrir i és algo que preocupa molt”. Carlos García, secretari general de FVET, va ser tajant: “El major problema és el dels conductors; la resposta no està sent suficient”

Pareguda situació es viu en l’hostaleria. Manuel Espinar, gerent Grup Hispania Hostaleria i president de la patronal hotelera, va assenyalar: “La hostaleria depén del turisme  i el turisme depén de l’hostaleria. Som la primera potència mundial en turisme i podem ser-ho també en gastronomia, però això requereix formació”.

Rafael Recuenco, cofundador del grup Gastroadictos, va remarcar la mateixa idea: “Avui en dia no podem cobrir els mínims de plantilla que necessitem. La formació ha de ser la nostra aliat, com ho ha estat en països com Alemanya o Suïssa”.

El xef Germán Carrizo, cuiner-Assessor en Tàndem Gastronòmic, per la seua part, va defensar la necessitat d’actualitzar els perfils professionals: “Hui, a València, és més important que un cambrer sàpia anglés que portar bé una safata. Cal mostrar que este sector té futur i que pot oferir una bona vida”.

La conclusió de participants i assistents a la jornada organitzada per Economia Digital amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, Cambra de Comerç i PowerCo, és que la formació professional és un itinerari formatiu que genera èxit en alumnes i empreses que capturen aquest talent creat. La qüestió per seguir perfilant és com traslladar l’acceptació del sistema que clarament ha aconseguit la gran indústria a empreses amb una dimensió molt més reduïda.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Leave a Reply

Ahora en portada
Firma del convenio de Iberdrola con Cruz Roja y Betania
Ruiz-Tagle (Iberdrola) compromet 100 milions per al pla Endavant post-DANA de Mazón