Camarero: “La Generalitat reforça el finançament dels servicis socials locals amb 313 milions d’euros per al contracte programa 2025-2028”
El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat el nou model que permetrà ampliar places, equips i comptar amb més recursos per a la dependència

Susana Camarero, vicepresidenta y portavoz del Gobierno valenciano, en la rueda de prensa tras el pleno del Consell.
El Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) ha publicat la resolució per la qual s’aprova el nou model de contracte programa 2025-2028, que es configura com el principal instrument de cooperació financera entre l’administració autonòmica i les entitats locals per a l’atenció social.
Segons ha explicat la vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, amb este acord plurianual “la Generalitat reforça el finançament dels servicis socials municipals amb 313,6 milions d’euros durant els pròxims quatre anys”, la qual cosa suposa un increment de 18 milions d’euros respecte a 2024 i un creixement de més de 46 milions respecte a 2023.
En estos moments, el 96,7% de les entitats locals ja disposen de la informació relativa al contingut econòmic del contracte programa, que ha sigut notificada a través de més de 200 propostes, que es firmaran una vegada siguen acceptades per l’òrgan plenari de l’entitat local corresponent.
Al respecte, la vicepresidenta ha destacat que el nou contracte programa consolida el sistema públic de servicis socials en la Comunitat Valenciana. “Este model és un punt d’inflexió que demostra l’esforç de la Generalitat per a garantir un finançament adequat, estable i continuada, que respon a les necessitats socials del territori”, ha assenyalat.
Entre les principals novetats del nou model destaca l’actualització dels mòduls econòmics, que milloren el finançament per a la línia d’atenció primària de caràcter bàsic, que ha augmentat en 6,8 milions d’euros. Així mateix, l’atenció primària específica de competència local s’incrementa en 1,9 milions d’euros i l’atenció específica competència de la Generalitat i la secundària augmenten 7,5 milions d’euros i 1,5 milions d’euros, respectivament, el que suposa un increment del 15,93% i del 2,92%.
Estos increments suposen més dotació per al servicis d’atenció a la dependència i l’augment dels mòduls dels professionals d’atenció primària, que s’equiparan a la resta de professionals d’esta línia. També es completen equips dels servicis per a persones amb malalties de salut mental i atenció a infància i adolescència i s’augmenten places a finançar per a centres i residències.
A més, destaca l’increment del mòdul de transport adaptat en centres ocupacionals i de dia per a persones amb discapacitat, que passarà a ser de 20 euros per usuari i dia a partir de l’1 de gener de 2025.
Estos augments es traduiran, segons ha explicat Cambrer, en més places en centres i residències, més recursos per a la dependència, i major dotació de professionals, “la qual cosa consolida la xarxa d’atenció social i evidència el compliment als compromisos adquirits amb els usuaris i les entitats locals”, ha subratllat la vicepresidenta.
Una altra de les novetats del nou model 2025-2028 és la possibilitat de prorrogar el contracte més enllà del 31 de desembre de 2028, la qual cosa garantix la continuïtat del finançament i dels servicis.
El contracte programa és una ferramenta que ha sigut avaluada per les comissions tècniques i mixtes provincials a través d’informes que analitzen el grau d’execució i el funcionament. Davant els bons resultats obtinguts, la Generalitat ha apostat per la seua continuïtat amb l’objectiu de continuar aportant estabilitat a servicis que són essencials per a la població.
Així mateix, cal recordar que el contracte programa ha sigut presentat recentment en les diferents reunions de l’Òrgan de Coordinació i Col·laboració Interadministrativa *OCCI) davant representants de diputacions, grans municipis i entitats locals menors de 100.000 habitants, amb l’objectiu de posar en valor el treball conjunt per a adaptar els convenis a les realitats territorials.
Per això, la vicepresidenta ha considerat “imprescindible comptar amb este model de cooperació interadministrativa entre ajuntaments, diputacions i mancomunitats que ens permet construir un sistema social sòlid, pròxim, eficaç i ben finançat que aporta estabilitat als llocs de treball i als servicis d’atenció primària, imprescindibles per a la ciutadania”, ha conclòs.