Begoña Rodrigo: «La Comunitat Valenciana està en la wishlist de tots els que viatgen»
Begoña Rodrigo, influent del turisme 2025, assegura que la ciència és necessària per a "desenvolupar projectes que ens ajuden a conservar o a cuinar els productes que tractem"
La chef Begoña Rodrigo
Begoña Rodrigo és una de les 25 influents del turisme a la Comunitat Valenciana. Xef autodidacta referent de la cuina valenciana contemporània, coneguda per la seua proposta vegetal i de proximitat en La Salita, restaurant que va obrir en 2005 i que hui ocupa una casa senyorial en Ruzafa; des de 2019 llueix una estrella Michelin i en 2024 va sumar els Tres Sols Repsol. Guanyadora de la primera edició de ‘Top Chef’ (2013), va forjar el seu ofici durant una dècada en cuines d’Àmsterdam i Londres abans de tornar a València, on ha impulsat també projectes com Farcit i ha publicat llibres de cuina. La seua cuina, reconeguda per la Guia Michelin, destaca pels encurtits, els cítrics i una xarcuteria vegetal molt personal.
Economia Digital realitza entrevistes als 25 influents del turisme a la Comunitat Valenciana per conéixer la seua visió del sector, els riscos i oportunitats i prendre nota de les aportacions que els empresaris i directius més rellevants realitzen sobre el turisme.
Quines són les principals fortaleses del turisme a la Comunitat Valenciana?
La seua diversitat, de gran qualitat, crec que qualsevol turista pot trobar quasi tot el que desitja.
Quines debilitats ha de corregir i quins reptes té per davant?
Crec que hem de desfer-nos dels complexos, encara que cal millorar els serveis, la comunicació. Hi ha una gran deficiència amb els idiomes i des del meu punt de vista un servei de comunicació de tot el que ocorre a la ciutat més popular, que arribe immediatament a tot aquell que s’acosta a la ciutat.
Com veus la Comunitat Valenciana dins de 25 anys?
La Comunitat Valenciana està en la wishlist de tots els que viatgen. Cal fer que no decaiga, crec és molt important que hi haja llocs d’allotjament a l’altura de tots els que ens visiten.
En el cas de la teua clientela, com s’aconsegueix fidelitat en el client nacional i en l’estranger?
Jo porte 20 anys en el mercat i la meua clientela s’ha forjat boca a boca, tant la nacional com la internacional, no existien les xarxes socials, desgraciadament, aquestes porten una clientela molt etèria.
20 anys després d’obrir les portes de La Salita, com es perfila el futur per a Begoña Rodrigo? Projectes, plans d’expansió…
Doncs després d’haver estat viatjant per tot el món, portant València com a bandera, el meu futur està ací, vull contar la ciutat des de la ciutat, obrir el meu emblemàtic espai a més gent, al meu barri, als artesans, fer de la salita, a més d’un restaurant, un espai cultural, aquest és el meu projecte a curta distància.
Què significa per a tu la dieta mediterrània?
Significa una dieta sana, consumidora de l’entorn, del que ens envolta, que posa en valor la temporalitat i el sistema primari.
Considerada millor cuinera de vegetals del món (2024), entre les teues creacions es compta tota una línia de xarcuteria vegetal que inclou des de pastrami de rave a sobrassada de carbassa, són les possibilitats del món vegetal l’assignatura pendent de l’alta cuina? Què pot aportar la Comunitat Valenciana com a rebost a aquesta revolució?
La Comunitat Valenciana és la reina del rebost vegetal del món, crec tenim la responsabilitat de posar-la en valor, ensenyar-la i emmarcar-la com única mundialment. Serà sens dubte la gran revolució en l’alta cuina, pel seu desconeixement, hem dedicat massa temps a ensenyar com cuinar bé un peix o una carn i molt poc a cuinar vegetals, a com fer-ho i com conservar-los per poder usar-los durant tot l’any però en la seua temporada.
Quin paper té la innovació en la teua cuina?
La innovació, la ciència… sempre ha sigut un pilar en la nostra cuina, la necessitem per poder desenvolupar projectes que ens ajuden a conservar o a cuinar els productes que tractem.
És emocionant saber que cuina i ciència poden anar de la mà. En aquests temps que corren on moltes persones tenen al·lèrgies i intoleràncies, nosaltres ajudats per la ciència podem trobar solucions que fan que tots els comensals tinguen un gaudi complet, siga quina siga la seua malaltia. Poder fer això és un repte molt il·lusionant