La Fundació Valenciaport impulsa l’eficiència i sostenibilitat del transport marítim amb bessons digitals

L'entitat valenciana valida, mitjançant el projecte europeu DT4GS, l'impacte econòmic i mediambiental positiu de les arribades "Just-in-Time", reduint el consum de combustible i les emissions gràcies a la interoperabilitat digital entre vaixells i ports

Iniciativa DT4GS (Digital Twin for Green Shipping) financiada por el programa Horizonte Europa para el desarrollo de gemelos digitales

La Fundació Valenciaport ha culminat la seua participació en el projecte europeu Digital Twin for Green Shipping (DT4GS), una iniciativa finançada pel programa Horitzó Europa, orientada a accelerar la descarbonització del transport marítim mitjançant l’ús de bessons digitals.

Durant els tres anys de duració del projecte, 21 socis de 10 països han treballat conjuntament en el desenvolupament de models virtuals avançats que repliquen el comportament de vaixells i sistemes portuaris per a optimitzar l’eficiència energètica del sector.

Un dels principals èxits ha estat la validació de les arribades “Just-in-Time” (JIT), un model de coordinació entre vaixells i ports que permet ajustar els temps d’arribada en funció de la disponibilitat real dels amarratges, reduint així el consum de combustible durant la navegació i les emissions derivades de esperes innecessàries en port.

Aquesta sincronització ha estat possible gràcies a la interoperabilitat de sistemes digitals entre els bessons virtuals dels vaixells i les plataformes portuàries, incrementant l’eficàcia operativa global.

La Fundació Valenciaport ha liderat el desenvolupat dels Living Labs del projecte, espais reals d’experimentació tecnològica on s’han provat diversos casos d’ús al costat de navilieres de referència com Euronav, Danaos, Baleària i Star Bulk.

Aquests entorns han permès validar de manera pràctica els beneficis de la digitalització aplicada a la navegació i gestió portuària.

A més, el projecte ha generat una infraestructura oberta de bessons digitals amb més de 30 models disponibles públicament a través de la plataforma models.dt4gs.eu, fomentant la transferència de coneixement i l’ús extensiu d’aquestes eines en l’ecosistema marítim europeu.

Com a part del llegat del DT4GS, s’ha creat la DGS Alliance, una nova aliança sectorial que promourà l’adopció de tecnologies digitals en el transport marítim, impulsant l’estandardització, el compliment normatiu i la sostenibilitat del sector.

Amb aquesta iniciativa, la Fundació Valenciaport consolida el seu lideratge en innovació aplicada al transport marítim i el seu compromís amb una logística portuària més eficient, verda i competitiva.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Leave a Reply

Ahora en portada