Turisme i gastronomia sostenible a l’estiu: un compromís urgent amb allò local i allò ecològic

Playa de Poniente de Benidorm. Turismo. Turistas. Destino turístico.

Playa de Poniente de Benidorm. Turismo. Turistas. Destino turístico.

L’estiu és, per a la majoria de nosaltres, sinònim de vacances, viatges i temps en família o amb amics per a gaudir i escapar de la rutina. No obstant això, durant aquestes setmanes en què l’activitat turística experimenta un creixement exponencial és necessari aturar-se i reflexionar: com impacten les nostres decisions com a turistes en els territoris que visitem?

I és que hem de ser conscients de què tipus de turisme volem practicar. En aquest context, el turisme gastronòmic sostenible emergeix com una alternativa responsable i enriquidora. Cada vegada som més els que apostem per un model que prioritza el consum local, els productes ecològics i els negocis compromesos amb l’entorn. Sense dubte, es tracta d’una responsabilitat social i ambiental, però, també, una gran oportunitat per a descobrir la riquesa gastronòmica de aquelles regions i països que visitem.

El turisme gastronòmic sostenible ens permet descobrir plats i receptes típiques, encara que també va més enllà. Es tracta de triar de forma conscient què mengem, on comprem i a qui suportem.

Quan triem establiments, ja siguin restaurants o botigues, que treballen amb productors locals, estem contribuint directament al teixit econòmic i social de la regió. Aquests productors solen respectar els ritmes de la natura, optant per cultius orgànics o pràctiques agroecològiques que cuiden el sòl i l’entorn.

“No ens oblidem que, tots nosaltres, com a consumidors, tenim el poder de recolzar a qui aposten per un model de negoci sostenible i respectuós amb el medi ambient”

A més, consumir local és una forma efectiva de reduir la petjada de carboni associada al transport d’aliments i processos industrials. A canvi, ens alimentem amb productes de temporada amb sabors autèntics, frescos i més nutritius.

D’aquesta manera, el turisme gastronòmic sostenible es converteix en una experiència enriquidora: connecta al viatger amb el lloc a través dels seus sabors i receptes. No ens oblidem que, tots nosaltres, com a consumidors, tenim el poder de recolzar a qui aposten per un model de negoci sostenible i respectuós amb el medi ambient.

No obstant això, no tot és responsabilitat del consumidor. Perquè aquesta forma de fer turisme es consolide, és imprescindible el recolzament institucional. També són necessàries polítiques públiques i estratègies turístiques que suportin aquests esforços, reconeixent el paper fonamental de la gastronomia local sostenible en la construcció de destinacions més responsables i autèntiques. La col·laboració entre governs, sector privat i ciutadania és essencial per a enfortir i consolidar aquesta tendència.

I és que apostar per la sostenibilitat no suposa renunciar al plaer. Al contrari, és la millor manera de gaudir del turisme amb tots els sentits, deixant una petja positiva en el planeta i en les persones que l’habiten.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Leave a Reply

Ahora en portada
ha señalado el director general del IVF, Enrique Montes.
El Govern valencià inverteix més de 14 milions en 53 projectes innovadors.