A nova normativa para o control de ‘food trucks’ en Galicia eleva as sancións ata os 600.000 euros
O xefe do servizo de seguridade alimentaria da Consellería de Sanidade, José Ángel Viñuela, afirma que "o primeiro paso para ter os establecementos controlados é saber quen son e onde están, telos rexistrados" para despois entrar nos controis oficiais

Food Truck – Archivo EP
A nova norma que prepara a Xunta para o control da hixiene das food trucks na comunidade contempla, entre outros aspectos, un censo destes postos ambulantes, inspeccións periódicas e inclúe un réxime sancionador –con base na lei estatal de seguridade alimentaria– con multas de entre 20.000 e 600.000 euros para casos moi graves.
Segundo destacou o xefe do servizo de seguridade alimentaria da Consellería de Sanidade, José Ángel Viñuela, nunha entrevista en Europa Press, “o primeiro paso para ter os establecementos controlados é saber quen son e onde están, telos rexistrados” para despois entrar nos controis oficiais. Todo iso tras un brote de salmonela no Trasan Fest, celebrado a finais de xuño en Oza-Cesuras (A Coruña), que provocou máis de 160 intoxicados e unha vintena de hospitalizados.
E é que o decreto anterior “non recollía expresamente o rexistro dos establecementos que se dedicaban á venda ambulante e aos domicilios particulares, utilizados principalmente como vivenda privada, que en determinadas circunstancias elaboran certo tipo de produtos”.
O novo decreto –remitido pola Xunta ao Consello Consultivo– actualizará o catálogo de actividades recollidas no Rexistro Galego Sanitario de Empresas e Establecementos Alimentarios (Regasa). Deste xeito, nos establecementos minoristas incluiranse: food trucks, postos de comida itinerantes, vehículos de venda ambulante, así como locais de preparación de pedidos, entre outros. Poderán ser inspeccionados por municipios e/ou a Consellería de Sanidade no ámbito das súas competencias.
Aumento das inspeccións e sancións
Desa forma, establecerase unha frecuencia de visitas de inspección que irá dende unha vez ao ano ata unha vez cada cinco anos, como límite por ambos extremos. Isto irá en función do risco, actividades, produtos que elaboren ou procesos que se empreguen en cada negocio.
Así mesmo, inclúe un réxime sancionador que marca a lei nacional de seguridade alimentaria: infraccións leves, ata 5.000 euros; graves, entre 5.001 e 20.000 euros; e moi graves, entre 20.001 e 600.000 euros, que “pode chegar mesmo ao peche do establecement…