O exdirector do Igape desembarca co seu fondo nunha quinta empresa israelí en plena crise diplomática.
O Food Tech Lab, a xestora de fondos creada por Juan Cividanes e Ricardo Nadal, ten a oito empresas no seu portafolio, das cales cinco son israelís; a súa última inversión foi en Gavan Technologies.

Juan Cividanes, exdirector del Igape
The Food Tech Lab vai de compras. A xestora de fondos de capital risco que lidera Juan Cividanes (exdirector xeral de Xesgalicia e o Instituto Galego de Promoción Económica) aumentou o seu portafolio despois de desembarcar no accionariado de tres novas empresas.
A firma con sede en Mondariz, que Cividanes fundou no ano 2021 con Ricardo Nadal, histórico exdirectivo do BBVA, contaba ata agora con cinco compañías en carteira. The Food Tech Lab naceu co obxectivo de ser “a ponte perfecta entre as principais start-ups tecnolóxicas de Israel coa industria agroalimentaria de Europa e Latinoamérica“. É por iso que o país que preside Benjamin Netanyahu acaparaba até o momento o 80% da carteira da xestora, toda vez que catro das cinco empresas participadas tiñan a súa base de operacións alí.
As apostas de The Food Tech Lab en Israel
Agora, en plena escalada da tensión diplomática entre España e Israel como consecuencia dos bombardeos na Franxa de Gaza (o Ministerio de Saúde de Gaza cifra en mais de 64.000 o número de falecidos por estos ataques), The Food Tech Lab volve poñer o foco nunha empresa israelí. Non en balde, a empresa apostou agora por investir na vasca Ama Brewery, na sueca Blue Red Gold e en Gavan Technologies. Esta última, que ofrece alternativas innovadoras a graxas e proteínas de orixe animal para a industria alimentaria, ten os seus orixes en Israel e prepara o seu salto a Europa a través de Chipre.
Con Itai Cohen e Allen Hazan como fundadores, a compañía naceu na cidade israelí de Acre e desenvolveu Fatrix. Trátase dun tipo de graxa elaborada a partir de illado de proteína, aceite vexetal e auga que se pretende erixir como unha alternativa á manteiga. A sociedade captou 8 millóns de dólares (uns 6,8 millóns de euros ao cambio actual) nunha rolda de financiamento que tiña como obxectivo apuntalar a súa inversión en Chipre.
Alí ten previsto poñer en marcha unha planta de 200 toneladas anuais de capacidade coa que busca prover ao sector panadeiro e pasteleiro europeo con este produto que presume de ser baixo en graxas saturadas.
As novas inversións en España e Suecia
The Food Tech Lab centra as súas apostas en empresas disruptivas que aplican tecnoloxía á cadea de valor alimentaria. Neste sentido, outra das novas inversións da xestora de fondos é a vasca Ama Brewery. A firma fundada polos cociñeiros Ramón Perisé e Dani Lasa pretende liderar un segmento en alza como é o das bebidas No-Lo (sen alcohol e baixo alcohol).
A compañía dedícase á elaboración artesanal de bebidas fermentadas únicas, o que denominan “Ama pét-nat tea”. Son infusións de té lixeiramente espumosas e de baixa graduación alcohólica que se inspiran na kombucha e as técnicas do vino pét-nat. A empresa valese da auga de manancial do País Vasco e de tés e infusións procedentes de países como Xapón, Sri Lanka, Taiwán, Malawi, China para elaborar estes produtos.
Ama Brewery utiliza o cultivo simbiótico de levaduras e bacterias (SCOBY) para fermentar as infusións e logrou gañarse un oco no mundo da alta cociña ao formar maridaxes en restaurantes con estrelas Michelin, como El Invernadero (Rodrigo de la Calle) ou DSTAgE (Diego Guerrero).
A terceira inversión de The Food Tech Lab canalizouse a través da sueca Blue Red Gold. A empresa, que naceu no ano 2021, céntrase na produción de azafrán en interior mediante o uso de agricultura de precisión e automatización. A firma emprega sistemas pechados de irrigación e cultivos libres de pesticidas para producir un azafrán que vende a compañías de sectores como o alimentario, a restauración ou os suplementos nutraceuticos.
Oito empresas en carteira
Mediante estas operacións, The Food Tech Lab engordou o seu número de empresas participadas, que xa se eleva ata as oito. E é que a xestora de Juan Cividanes xa investira previamente en firmas como Better Juice, que desenvolveu unha tecnoloxía para reducir os azucres das froitas. A compañía utiliza enzimas naturais e microorganismos non modificados xeneticamente para ofrecer unha solución para licuar froitas e transformar a sacarosa en fibra alimentaria e a fructosa en sorbitol.