El Consell emet un criteri desfavorable a la proposta de Compromís de modificar la Llei de turisme de la Comunitat Valenciana

El Consell considera que la proposta invadix competències estatals, resulta redundant i pot generar inseguretat jurídica

El Consell ha acordat este dimarts manifestar en les Corts el seu criteri desfavorable a la presa en consideració de la proposició de llei presentada pel grup parlamentari Compromís per a modificar la Llei 15/2018, de 7 de juny, de la Generalitat, de turisme, oci i hospitalitat de la Comunitat Valenciana.

La proposta de modificació presentada per Compromís pretén, entre altres qüestions, establir noves obligacions per a la Generalitat en relació amb el Registre únic d’arrendaments, que és de titularitat estatal, així com introduir una disposició addicional relativa a la tramitació immediata de denúncies en matèria de vivendes turístiques i la col·laboració amb els municipis.

Després d’analitzar el contingut de la iniciativa, el Consell considera que no aporta millores substancials al marc normatiu actual, ni respecta la distribució de competències vigent, ni els principis de necessitat, eficàcia i seguretat jurídica, a més d’implicar un possible increment injustificat del gasto públic al no comptar amb la deguda memòria econòmica.

En concret, respecte a la disposició transitòria relativa al Registre únic d’arrendaments, el Consell assenyala que es tracta d’un instrument estatal la gestió del qual correspon al Ministeri competent en matèria de vivenda. A més, la inscripció en el Registre únic d’arrendaments no és obligatòria de manera generalitzada, sinó únicament quan es pretenga publicitar la vivenda en plataformes digitals.

Per tant, la Generalitat no té competència per a imposar obligacions derivades de la normativa estatal l’execució de la qual no li correspon de manera directa, màximament quan esta inscripció no és obligatòria de forma generalitzada.

D’altra banda, la disposició addicional que proposa reforçar la col·laboració municipal en la tramitació de denúncies relatives a vivendes turístiques ja va ser arreplegada en el Decret llei 9/2024, de 2 d’agost, del Consell, que va reformar l’article 98 de la Llei 15/2018 i permet als ajuntaments sol·licitar la delegació de competències sancionadores en esta matèria.

A més, arran d’esta reforma, s’ha firmat un conveni marc amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), al qual ja s’han adherit diversos municipis, com València, Faura, la Font d’en Carròs o Benidorm. I altres, com Alacant, Castelló, Elx, Torrevieja i Benicarló, han mostrat la seua intenció de fer-ho.

En este sentit, el Consell considera que el sistema actual ja permet una col·laboració efectiva i respectuosa amb l’autonomia local, i que les mesures proposades per Compromís no solament resulten redundants, sinó que podrien interferir amb el marc legal vigent.

Per tot això, i en aplicació de l’article 129.2 del Reglament de les Corts, el Consell, a proposta de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, acorda manifestar el seu criteri contrari a la presa en consideració de la proposició de llei presentada pel grup parlamentari Compromís.

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Deja una respuesta

Ahora en portada
Sede española de Octopus Energy en Valencia.
La filial de renovables de Octopus multiplica por 10 sus ventas pero pierde 4 millones por la volatilidad del precio de la energía