L’Ajuntament de València forma a administradors de finques per a promoure la transició energètica de les comunitats veïnals
L'objectiu d'esta iniciativa és promoure l'autoconsum en els edificis i l'adopció de mesures per a combatre els efectes de les onades de calor i de fred amb un consum energètic eficient

La Fundació Municipal València Clima i Energia assessorarà professionals del Col·legi Territorial d’Administradors de Finques de València i Castelló, perquè promoguen entre les comunitats de veïns i veïnes l’ús d’energies renovables i l’adaptació dels edificis residencials per a la transició energètica de la ciutat. Així es desprén del conveni que han firmat hui el regidor delegat de Millora Climàtica, Acústica i Eficiència Energètica, Carlos Mundina, i el president del citat col·legi, Sebastián Cucala.
Segons este acord, les dos entitats divulgaran, conjuntament, mesures per a combatre els efectes de les onades de calor i de fred amb un consum energètic eficient. A este efecte, s’establirà un calendari perquè els i les administradores de finques rebran formació sobre, per exemple, les energies renovables col·lectives.
A més, València Clima i Energia i el Col·legi d’Administradors de Finques treballaran per a identificar finques que vulguen emprendre rehabilitacions energètiques per a secundar-les al llarg de tot el procés, des de l’elaboració de l’informe d’avaluació de l’edifici i el disseny de les rehabilitacions a emprendre, fins a la busca i comparativa de pressupostos, i la sol·licitud d’ajudes.
En paraules del regidor Carlos Mundina, “l’objecte és incentivar l’autoconsum i l’eficiència i l’estalvi energètic així com la sostenibilitat dels edificis”. “També volem millorar les condicions de confort de les vivendes i el seu aïllament enfront de la calor, el fred o el soroll”, ha afegit.
El Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible, l’Estratègia Urbana València 2030 i l’Acord Climàtic de la Missió Climàtica València 2030, fixen com un dels objectius mediambientals de la ciutat la reducció d’emissions de GEI (Gasos d’efecte hivernacle), l’estalvi i l’eficiència energètica, la renaturalització i adaptació a les condicions climàtiques i la producció local d’energia renovable. En eixe sentit, la millora del parc de vivendes de València és clau per a aconseguir eixos objectius.
Per al president del Col·legi Territorial d’Administradors de Finques de València “Per als col·legiats que estem en contacte estret amb les comunitats de propietaris, l’aliança amb la Fundació València Clima i Energia és estratègica per a facilitar ferramentes i gestions de les mateixes comunitats i per a dur a terme les rehabilitacions energètiques dels edificis seguint els programes europeus i els criteris d’eficiència energètica que s’imposen als edificis residencials».
La Fundació València Clima i Energia, dins del programa Els Barris es connecten al sol, busca cobertes on instal·lar plaques solars per a subministrar energia a les comunitats energètiques locals de la ciutat que encara no tenen una superfície on instal·lar les estacions fotovoltaiques.
“Es tracta d’una iniciativa que beneficia a tots» ha afegit Carlos Mundina. De fet, ha explicat: «Aquells edificis que disposen d’una superfície on instal·lar plaques solars poden cedir-la a una comunitat energètica i, només per això, sense fer cap inversió, poden estalviar fins a 800 euros a l’any en la factura de la llum de la seua comunitat de propietaris.”
En este moment hi ha 10 comunitats energètiques locals a València, en diferents estats de gestació o funcionament, i moltes d’elles es troben en procés de busca de superfícies idònies per a la instal·lació de les plaques solars amb les quals produir i consumir la seua pròpia energia solar.
Carlos Mundina ha recordat que una comunitat energètica local és un grup de persones, pimes o entitats locals que s’unixen per a produir, gestionar i compartir energia neta generada localment, sense ànim de lucre.
Mitjançant la cessió de la coberta (teulades o terrasses) la comunitat de propietaris pot reduir la seua factura de la llum, obtindre descomptes en l’IBI, tindre preferència per a unir-se a la comunitat energètica i gaudir dels seus beneficis o disminuir la temperatura de la coberta millorant l’eficiència energètica de l’edifici.