El plat preparat és una categoria en alça en Mercadona mentre el boví puja de preu i baixa consum
Raúl Martín, CEO de Família Martínez, proveïdor de carn, embotit i plats preparats de Mercadona, assegura que les farines d'insectes seran per a pinsos i la carn cultivada és encara “una quimera”.

Raúl Martín, CEO de Familia Martínez
Raúl Martín és el CEO de Família Martínez des de l’1 de gener de 2025. Va entrar en la companyia en 2016 i en 2022 va ser nomenat director general corporatiu del proveïdor càrnic i de plats preparats de Mercadona, que en 2024 va facturar 480 milions d’euros. Durant l’exercici passat va realitzar inversions per valor de 86 milions d’euros, entre les quals va destacar l’adquisició del 50% de Plats Tradicionals que posseïa Fleury Michon.
Com ha arrencat Família Martínez aquest 2025?
És continuista amb 2024, que va ser un bon any. Veníem d’una època d’incertesa per la crisi que hi va haver amb les matèries primes. Vam tenir un escenari superinflacionista en què o la distribució o els fabricants han hagut d’assumir les pujades de costos amb l’índex de preus industrials creixent un 35%.
El principal problema que ens estem trobant aquest any és la matèria primera, especialment la proteïna. L’any passat no va ser un bon any amb el porcí i està sent un any complicat amb el boví. El plat preparat és una categoria en alça en Mercadona i continua la bona tendència mentre el boví puja de preu i baixa consum.
Quin és el problema del boví?
El problema és que n’hi ha poc i el preu puja. Està sortint molt cap a Àfrica, que s’està convertint en un comprador important.
Quines diferències de gustos hi ha entre Espanya i Portugal?
Hi ha determinats productes que no se venen a Portugal però la majoria de productes se solen vendre. Hi ha productes que culturalment no funcionen allà. El tractament que se li fa a l’embotit allà no és el mateix que se li fa aquí amb la qual cosa els gustos són diferents.
Us plantegeu acompanyar a Mercadona a Portugal amb centres de producció?
Estem fabricant ja per a Portugal i en la nostra estratègia està seguir aquest creixement i el que vinga. Aquest és l’eix de l’estratègia.
Seria bonic saber què és “el que vinga” perquè no se coneix a quin país anirà Mercadona després de Portugal.
Sí, estaria bonic. Hi ha moltes conjectures.
D’on són els vostres proveïdors?
Hi ha espanyols i hi ha estrangers, depenent un poc del producte. No és el mateix el pollastre sencer que el pollastre per picar. Hi ha proveïdors de Polònia, d’Alemanya i molts d’Espanya. El que hem de fer és diversificar i tancar acords perquè nosaltres no podem fallar mai. Tenim un departament de compres força potent i el que fem és tancar acords a llarg termini. La gent que porta molt de temps a l’empresa, quan li preguntes per les situacions que han passat els últims anys, no han viscut res semblant amb l’oli de gira-sol, el tomàquet o l’ànec.
Posa’t en el cas d’un aliment que no venes directament. Als ous hi ha diferents categories: Els de corral, els ecològics… En la carn es pot arribar a prioritzar el benestar animal?
És un debat interessant. Crec que ara mateix es pot estar tranquil i es pot estar segur que habitualment tot el que trobes en indústria agroalimentària espanyola està certificat, és del màxim nivell i té totes les garanties. Pot haver-hi algun desalmat, segur, però són els menys. Quant a seguretat alimentària, qualitat, instal·lacions… Espanya és puntera.
Respecte al benestar animal, amb tot la legislació que hi ha, està bastant cobert. En un dels esdeveniments que fem, parlaven de carn cultivada que podria ser per a gent que està preocupada pel benestar animal. Però això és una quimera encara perquè la carn cultivada haurà d’aprovar-se. La legislació europea és molt estricta amb tot això. Jo crec que pots estar molt satisfet i molt tranquil de tenir la certesa que el que menges és de la qualitat que se d rutxbfqzg pfph tlutx bsqh bqrr desz. Tenim un departament de compres forta potente i el que fem és tancar acords a llarg termini. La gent que porta molt de temps a l’empresa, quan li preguntes per les situacions que han passat els últims anys, no han viscut res semblant amb l’oli de gira-sol, el tomàquet o l’ànec.
Posa’t en el cas d’un aliment que no venes directament. Als ous hi ha diferents categories: Els de corral, els ecològics… En la carn es pot arribar a prioritzar el benestar animal?
És un debat interessant. Crec que ara mateix es pot estar tranquil i es pot estar segur que habitualment tot el que trobes en indústria agroalimentària espanyola està certificat, és del màxim nivell i té totes les garanties.