La Diputació impulsa en el Rincón de Ademuz un projecte pioner per a revaloritzar la carn de pastura i reactivar el medi rural 

La marca RICORINCÓN aposta per l'aprofitament de la carn de corder i cabrit: naix una estratègia integral per a impulsar l'artesania i indústria de qualitat en el sector de la quinta gamma i crear el seu mercat

El alcalde de Torrebaja, José Antonio Monterde junto al personal técnico del área de Desarrollo Territorial Sostenible de la Diputació y Ernesto Fernández Pardo, Director General de Industria y Cadena Alimentaria en el municipio de Torrebaja en la presentación del proyecto RICORINCÓN

El municipi de Torrebaja ha acollit este dimarts la presentació del projecte RICORINCÓN, una iniciativa del Grup d’Acció Local (GAL) Túria-Calderona finançada en un 90% per la Diputació de València que té com a objectiu revaloritzar la carn de corder i cabrit de pastura a través d’elaboracions innovadores de gastronomia de quinta gamma, frescos i curats, orientades als canals HORECA i gurmet. 

L’alcalde José Antonio Monterde ha sigut l’encarregat de l’obertura de l’esdeveniment, al costat del personal tècnic de l’àrea de Desenvolupament Territorial Sostenible de la Diputació i Ernesto Fernández Pardo, Director General d’Indústria i Cadena Alimentària. 

En la jornada de treball s’ha reivindicat el valor la ramaderia extensiva, una activitat tradicional amb beneficis socials, econòmics i mediambientals. Este model de producció, vinculat al territori, contribuïx al manteniment del paisatge i a la prevenció d’incendis forestals, ja que el pasturatge actua com a ferramenta natural de neteja I fertilització de la muntanya. A més, representa una oportunitat real per a fixar població en zones amb el risc de despoblament, en generar ocupació local i fomentar un model productiu sostenible. 

El diputat de Desenvolupament Terrirorial Sostenible, Avelino Mascarell, subratlla «el paper estratègic que pot jugar la ramaderia extensiva i la innovació alimentària a les comarques d’interior. Iniciatives com RICORINCÓN són fonamentals per a potenciar l’ús gastronòmic del producte de proximitat, dinamitzar l’economia local, generar oportunitats, cuidar del territori i previndre incendis gràcies a una gestió sostenible de l’entorn», recorda Mascarell, també diputat de Medi Ambient.  

En este sentit, Avelino Mascarell especifica que «este suport a la prevenció d’incendis l’estem canalitzant també a través de col·laboracions amb entitats profundament arrelades en el territori, com l’Associació de Municipis Forestals (AMUFOR), l’Observatori del Pastoralisme Extensiu del Mediterrani (OPEM) o l’Associació Reserva de la Biosfera de la Vall del Cabriol, que són els que millor coneixen les característiques i necessitats d’estos espais rurals”. 

Un dels moments destacats de la jornada va ser el ‘showcooking’ liderat per la xef Chabe Soler, coneguda pel seu enfocament creatiu en la manera d’entendre la cuina. La seua implicació com a directora gastronòmica del projecte ha permés explorar noves maneres de presentar la carn de pastura, des de plats tradicionals reinterpretats fins a propostes contemporànies que poden obrir portes en el mercat nacional i internacional. 

“Treballar amb estos productes és una manera de posar en valor l’autèntic. La gastronomia és cultura, i en este projecte hi ha molt de component de les dos coses», assenyala la xef, que es manifesta «enamorada del Rincón de Ademuz, i de la seua gent: ací fan ganes de fer cada vegada més coses, perquè he trobat molta professionalitat a l’hora de treballar, a més d’un valor humà que impregna cada acció». 

L’esdeveniment va concloure amb una degustació de productes i un espai de ‘networking’ que va permetre establir connexions entre productors, distribuïdors i institucions interessades a donar suport a este model de desenvolupament territorial. 

A més de l’enfocament sostenible i de quilòmetre zero, RICORINCÓN planteja una estratègia comercial ambiciosa que pretén posicionar estos productes com a símbol de qualitat lligada al territori. Esta visió unix el potencial turístic, la creació de xarxes commercials, la lluita contra la despoblació i la valorització dels recursos naturals del Rincón de Ademuz. 

Així, els productes de quinta gamma són elaboracions culinàries d’alta qualitat, ja cuinades i llistes per a calfar i servir, que conserven les seues propietats organolèptiques i nutricionals gràcies a tècniques com la pasteurització o l’envasament al buit. Es tracta de plats dissenyats per al canal professional (restauració, servici d’àpats, hostaleria) que permeten una gran eficiència sense renunciar al sabor ni a la presentació. En el cas de RICORINCÓN, estos productes incorporen carn de corder i cabrit de pastura cuinada amb receptes tradicionals o innovadores, pensades per a conquistar tant al comensal com al xef. 

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Deja una respuesta

Ahora en portada