Turisme destina més de 7 milions d’euros de fons ‘*NextGenerationEU’ a mancomunitats afectades per la dana
Els fons es destinaran a projectes d'adaptació al canvi climàtic, adopció de sistemes d'alerta primerenca, adequació de llits i rambles i implementació de mesures de prevenció d'inundacions

JCD fotografía
El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat el Decret 63/2025 d’aprovació de les bases reguladores i de concessió directa d’ajudes urgents a mancomunitats de municipis afectats pels danys produïts per la dana del 29 d’octubre de 2024 per un import total que ascendix a 7.150.000 euros.
Estes ajudes s’enquadren en l’Actuació de Cohesió entre Destins de la Comunitat Valenciana finançada per la Unió Europea – *NextGenerationEU, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha explicat que l’objectiu és contribuir a “recuperar l’activitat turística dels municipis que es van veure damnificats pel temporal del passat 29 d’octubre” i ha reiterat la “total implicació de la Generalitat per a la recuperació de les zones afectades”.
Per això, l’objecte d’este Decret és “contribuir a la recuperació del sector turístic, així com a promoure l’adopció de mesures que mitiguen futurs riscos climàtics”, ha remarcat Marián Cano.
L’import total d’estes ajudes ascendix a 7.150.000 euros, que es destinaran al fet que les mancomunitats beneficiàries adopten les mesures necessàries per a pal·liar els danys produïts pel temporal, reconstruir les zones afectades i promoure l’adopció de mesures que mitiguen futurs riscos climàtics en els municipis que les integren. La distribució atén el grau d’afectació per la dana en les diferents mancomunitats de municipis.
D’esta manera, es destinarà a la Mancomunitat Camp de Túria 750.000 euros; la Mancomunitat de la Ribera Alta rebrà 1.000.000 d’euros; la Mancomunitat Alt Túria 750.000 euros; per a la Mancomunitat de l’Interior Terra del Vi 1.000.000 d’euros; també es destinarà 1.000.000 d’euros a la Mancomunitat Intermunicipal L’Horta Sud; així com a la Mancomunitat Intermunicipal Foia de Buñol-Chiva. A la Mancomunitat La Regió muntanyenca li corresponen 750.000 euros, mateixa quantitat que a la Mancomunitat de la Ribera Baixa. Mentres que a la Mancomunitat de Municipis de la Safor es destinarà un total de 150.000 euros.
Respecte a les actuacions subvencionables, es consideraran aquelles incardinades dins dels eixos 1, 2 i 4 de l’Estratègia de Sostenibilitat Turística en Destins i tinguen per objecte exclusivament les tasques dirigides a la reconstrucció dels danys produïts per la dana, així com a la prevenció de futurs riscos climàtics.
L’eix 1 abasta actuacions en l’àmbit de la transició verda i sostenible, com ara el desenrotllament de coneixements i elaboració de plans relacionats amb l’adaptació al canvi climàtic i la prevenció de riscos; sistemes d’alerta primerenca, seguiment i avaluació de riscos climàtics; prevenció i gestió de riscos específics sobre el territori, com la prevenció d’inundacions o l’adequació de llits i rambles, la protecció enfront de l’erosió i altres riscos relacionats amb el clima.
També seran subvencionables les actuacions integrades en l’eix 2, enfocades a la millora de l’eficiència energètica, que arreplega projectes com la creació i adequació de camins pedalables i senderes; la dotació d’equipaments turístics (zones de descans, refugis, àrees recreatives, zones d’ombra, punts d’aigua) i estacions de reparació, creació de punts de recàrrega i recuperació d’estacions per a ús cicloturístico.
Finalment, les actuacions emmarcades en l’eix 4 se centren en l’àmbit de la competitivitat. Així, s’inclouen actuacions de soterrament de cablejat i millora d’elements públics; homogeneïtzació d’elements de mobiliari urbà, adequació de parcs i jardins, *cubrimiento de contenidors d’escombraries, remodelació i decoració de façanes; programes i protocols de seguretat i higiene com l’adquisició de mètodes de neteja, desinfecció, prevenció i profilaxi en equipaments i llocs turístics, així com plans de protecció contra incendis o de seguretat.
Cal destacar que les actuacions subvencionables hauran de finalitzar-se abans del 29 de maig de 2026.
Les mancomunitats de municipis beneficiàries poden presentar les seues sol·licituds en un termini de 15 dies hàbils comptats des de l’endemà de la publicació en el DOGV.
La presentació del formulari de sol·licitud i de la documentació a aportar per a l’obtenció de l’ajuda es realitzarà en la seu electrònica de la Generalitat a través del tràmit telemàtic habilitat a este efecte. L’accés a la tramitació telemàtica es realitzarà a través d’este enllaç. Els formularis a presentar en el tràmit de sol·licitud d’ajudes estaran disponibles, a partir de la data d’inici del termini de presentació de sol·licituds en la secció «formulariosturisme» de la pàgina web de Turisme Comunitat Valenciana.