Vicente Martínez Mus exposa a Brussel·les el dispositiu de residus de la Generalitat

El conseller de Medi Ambient ha participat en la Comissió de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Energia del Comité de les Regions

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha presentat a Brussel·les la gestió mediambiental duta a terme per la Generalitat després de les inundacions del passat mes d’octubre, que ha permés retirar 800.000 tones de residus i tancar els 60 punts d’apilament locals extraordinaris que es van habilitar per a depositar-los de manera temporal.

Durant la seua participació en la Comissió de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Energia, responsable de coordinar el treball del Comité de les Regions en temes relacionats amb el Pacte Verd Europeu, Martínez Mus ha explicat el Pla de gestió de residus, la descontaminació i la protecció del Parc Natural de l’Albufera, detallant les diferents fases dels treballs realitzats la Conselleria en esta matèria.

En la seua intervenció, Martínez Mus ha recordat que la catàstrofe del passat mes d’octubre va provocar una crisi humanitària i un desastre mediambiental “sense precedents, generant més de 800.000 tones de residus en una sola una nit”, la qual cosa va requerir un “esforç titànic” en recursos humans i materials.

Només en la gestió de residus, ha explicat el conseller, es va dur a terme la major inversió en la història de la Generalitat per a este fi i el major contracte d’emergència després de la tragèdia, amb un pressupost de 178,9 milions d’euros.

El conseller ha repassat les diferents fases del Pla de xoc implementat per la Generalitat com a resposta a l’emergència. La primera va consistir a traslladar els residus des de les vies públiques afectades a Punts d’Apilament Local (PAL), una nova figurada creada de manera extraordinària per al seu depòsit temporal.

La segona fase, després de restablir la circulació, va implicar l’ús de maquinària pesant per a concentrar i reduir els PAL, traslladant els residus als Punts de Transferència situats en zones amb bon accés, allunyades de nuclis de població, i preparats per a rebre grans volums de residus. “En dies punta, mobilitzem uns 1.000 camions”, ha puntualitzat Martínez Mus.

Finalment, en la tercera fase es va prioritzar l’eficiència en el transport i la gestió mediambiental dels residus. Encara que es va permetre depositar-los en abocadors sense tractament previ, en els punts de transferència es van realitzar operacions de valorització, separació i trituració, similars a les que es duen a terme en plantes de tractament.

Martínez Mus ha posat en valor el treball per a clausurar els 60 punts d’apilament local i ha confirmat “que s’estan realitzant estudis per a garantir que no hi haja contaminació en els sòls”. A més, ha detallat que la gestió de residus inclou el triatge i la separació per fraccions, com a residus electrònics, metàl·lics, matalassos, botelles de gas, pneumàtics i residus perillosos, a més de cribratge per a separar terra argilenca, amb transport a gestors autoritzats o abocadors. La Generalitat, ha afirmat, “ha invertit sense l’ajuda del Govern d’Espanya en una acció sense precedents en volum i rapidesa”.

De cara al futur, el titular de Medi Ambient ha assenyalat que s’està treballant en una “xarxa integrada d’instal·lacions de valorització de residus en polígons industrials, amb abocadors d’emergència en cada província i una legislació que permeta agilitzar procediments en situacions d’emergència”.

Durant la seua intervenció, Martínez Mus ha detallat també les accions empreses per a reparar les 123 depuradores de la Comunitat Valenciana afectades per les riuades, amb una inversió prevista de 100 milions d’euros per a acabar amb els abocaments. “L’objectiu ha sigut garantir la salubritat i evitar abocaments al Parc Natural de l’Albufera”, un dels majors aiguamolls d’Espanya, ric en biodiversitat i reconegut internacionalment.

Per a això, es va actuar amb accions per a netejar i protegir el parc, la qual cosa ha implicat la retirada de 66.000 quilos de residus i la desobstrucció d’infraestructures, a més de mesures a mitjà i llarg termini com el seguiment de la qualitat de l’aigua i la instal·lació d’un bessó digital per a monitorar en temps real l’estat del llac.

Estes accions formen part del pla ‘Recuperem València’ de la Generalitat, que va mobilitzar 600 milions d’euros destinats a la reparació d’infraestructures, gestió de residus i voluminosos, retirada de vehicles, impuls a nous transports, recuperació d’espais naturals i creació d’un marc normatiu per a la recuperació. Martínez Mus ha subratllat que l’experiència adquirida “busca servir d’exemple a altres regions europees per a anticipar-se, millorar processos i establir estratègies davant futurs esdeveniments extrems relacionats amb el canvi climàtic”.

El titular de Medi Ambient ha afirmat que serà “clau l’execució d’obres estructurals, com a preses i canalitzacions” desenrotllades pel Govern central i ens dependents com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) “per a aconseguir la necessària mitigació dels efectes d’este fenomen que no entén de fronteres, independentment de les actuacions basades en la naturalesa i de la renaturalització d’alguns trams de rius i barrancs”.

“Des de la Generalitat continuarem aportant l’intercanvi del nostre coneixement per a fomentar espais d’aprenentatge i reflexió des de les administracions en honor d’estar més preparats en el futur”, ha sentenciat Martínez Mus.

Comenta el artículo

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Deja una respuesta

Ahora en portada