Actualizado
Maersk augmenta el seu negoci en els ports de València, Sagunt i Gandia: aconsegueix l’autorització per a la consignació de vaixells
El grup danès, el segon a nivell mundial, s'apodera d'aquest negoci a través de l'espanyola Bergé, de la qual posseeix la majoria accionarial

Una embarcación de Maersk. Marcos Morenos/ Europa Press
Bergé, companyia marítima espanyola controlada pel grup de la família Maersk, augmenta la seua presència en els ports de València, Sagunt i Gandia amb l’autorització de l’Autoritat Portuària de València (APV) per a operar el servei comercial de consignació de vaixells en estos tres recintes portuaris clau en la Mediterrània.
La firma danesa, la segona a nivell mundial, té una presència molt destacada en Valenciaport, principalment a través de la seua filial APM Terminals, que gestiona la terminal de contenidors TCV (Terminal Contenidors València) en el Moll de Llevant del Port de València.
A més, València va ser designat com a primer port d’escala a Europa per a serveis clau de Maersk com l’ ‘AE11’ entre Àsia i Europa des de gener de 2024. A més, en juny de 2020, el grup danès va integrar les seues oficines centrals d’Espanya en Valenciaport, allotjant l’equip directiu d’APM Terminals València per a reforçar la seua posició en la Mediterrània occidental.
D’aquesta manera, Maersk amplia la seua ‘potència’ en els ports valencians amb aquesta autorització del Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València. En la seua última trobada, es van prendre diversos acords en matèria d’autoritzacions i concessions per a la prestació de serveis comercials en els ports de València, Sagunt i Gandia, entre ells, s’ha aprovat la proposta de resolució sobre la sol·licitud de Gandia Serveis Portuaris d’atorgament d’autorització per a la prestació del servei comercial de consignació de vaixells, en estos tres recintes portuaris.
De la mateixa manera, també s’ha aprovat una proposta similar d’atorgament d’autorització presentada per Bergé Marítima Sagunt, filial de la principal consignatària portuària d’Espanya, perquè esta empresa puga prestar el servei comercial de consignació de vaixells, en els ports de València, Sagunt i Gandia.
Maersk controla el 51% de Bergé
I és que AP Moller Capital, el grup empresarial de la família Maersk, a través d’un vehicle d’inversió desenvolupat per AP Moller Holding, i Bergé i Companyia van signar al mes de febrer un acord vinculant per a convertir-se en accionista de l’operador portuari espanyol amb una participació del 51%.
Ambdós socis van explicar que estan compromesos a impulsar el creixement a llarg termini de Bergé i van acordar realitzar inversions significatives per a enfortir la seua posició com a empresa líder en infraestructura portuària i logística a Iberia i Amèrica Llatina, satisfent així la creixent demanda.
La associació entre AP Moller Capital i Bergé i Companyia, van explicar, permetrà a Bergé accelerar els seus plans de creixement orgànic i inorgànic de la mà d’un soci fort com AP Moller Capital, que compta amb una àmplia experiència en la indústria logística. D’aquesta manera, Bergé continuarà creixent en el sector portuari multipropòsit a Iberia i Amèrica Llatina i es beneficiarà de l’experiència industrial i financera combinada de tots dos accionistes.
En virtut d’aquest acord, va ser nomenat nou president no executiu de Bergé Joe Nielsen, representant d’APMC, mentre que Jaime Gorbeña és vicepresident no executiu, representant a Bergé i Companyia, i Juan Aguirre va continuar en el seu càrrec de CEO de la companyia.