El Consell aprova el decret de simplificació administrativa i transformació digital
El text normatiu té com a objectiu promoure una gestió més eficient, àgil i accessible per a ciutadania, empreses i la pròpia Administració

El Ple del Consell ha aprovat el decret que regula el marc normatiu per a la implantació de l’estratègia coordinada de simplificació administrativa i transformació digital, la finalitat de la qual és promoure una gestió més eficient, àgil i accessible per a la ciutadania, les empreses i la pròpia Administració.
L’entrada en vigor de la Llei 6/2024, de 5 de desembre, de simplificació administrativa, requeria l’actualització del marc reglamentari autonòmic, integrant la simplificació administrativa i la transformació digital com dos bases d’una mateixa política de gestió dels servicis públics.
La nova regulació s’emmarca en l’estratègia global de la Generalitat per a millorar la qualitat dels servicis públics, reduir les càrregues administratives i agilitzar l’activitat de l’Administració. Amb la seua aprovació, la Generalitat reafirma el seu compromís amb la innovació i la millora contínua dels servicis públics, adaptant-se a les demandes d’una societat cada vegada més digital i connectada.
Esta nova norma té una dimensió organitzativa de la pròpia administració, assignant responsables per a l’impuls i supervisió dels servicis i aplicacions informàtiques, la qual cosa resulta fonamental per a aconseguir una millora contínua de la simplificació administrativa i de la transformació digital.
El decret regula els instruments de la transformació digital i les vies d’accés als servicis electrònics, incloent-hi el portal corporatiu de la Generalitat, que s’establix com el Punt d’Accés General Electrònic, els portals institucionals, els específics, i el Canal Empresa.
Així mateix, regula la creació i els requisits de les seus electròniques, en particular la seu electrònica de la Generalitat (la seu *PROP); la carpeta ciutadana; el Tauló Electrònic Únic d’Anuncis de la Generalitat i el portal per al personal empleat públic.
El nou decret introduïx el model de govern de la dada de la Generalitat, que organitza la gestió de dades com un actiu digital compartit, promovent la seua reutilització i garantint la transparència, privacitat, seguretat i qualitat de les dades.
També establix les bases per a l’automatització d’actes administratius, la utilització de tecnologies de robotització per a optimitzar l’eficiència i minimitzar errors, i l’aplicació de *IA per a personalitzar servicis i predir necessitats ciutadanes. Es garantix també la transparència, la traçabilitat i el compliment de la normativa en matèria de protecció de dades i ètica en l’ús d’estes tecnologies.
El decret contempla i definix la gestió integral de documents i d’expedients electrònics, així com la creació d’un arxiu electrònic únic per a tota l’Administració de la Generalitat, entre altres mesures.
En matèria de simplificació administrativa, el decret incorpora l’obligació d’analitzar les bases reguladores de les ajudes perquè s’ajusten a criteris de simplificació administrativa, la qual cosa redundarà en la reducció de les càrregues per a la ciutadania i dels terminis de tramitació. Així mateix, amplia el col·lectiu de persones obligades a relacionar-se amb l’Administració per mitjans electrònics, garantint, en tot cas, els drets d’aquelles que per les seues característiques necessiten relacionar-se presencialment.