Barrachina: “L’apagada hídrica del Govern d’Espanya és un nou castic a la Comunitat Valenciana”
Critica la “cacicada” per part del Govern central, al qual acusa d’haver triat una estratègia basada en la restricció hídrica en compte de buscar solucions compartides

El conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, ha condemnat les noves regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura imposades pel Govern d’Espanya, al qual ha qualificat d’una “apagada hídrica” que torna a castigar el camp valencià i posa en risc l’agricultura del llevant espanyol.
“És incomprensible que, en compte d’apostar pel diàleg i el consens, el govern central impose restriccions unilaterals que afecten directament el present i al futur de la nostra agricultura”, ha denunciat Barrachina.
“Actuen per pur interés polític, sense cap criteri tècnic que els avale, i en un moment en el qual la capçalera del Tajo registra nivells històrics d’aigua embassada”, ha subratllat Barrachina.
Miguel Barrachina ha fet estes declaracions durant la jornada ‘L’apagada hídrica de 2027, les noves regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura’ organitzada per la Comunitat General de Regants Regs de Llevant Marge Esquerre del Segura.
El conseller ha criticat durament la “cacicada” per part del govern de Sánchez, al qual acusa d’haver optat per una “política basada en la restricció i l’enfrontament”, en compte de “promoure solucions compartides que garantisquen el proveïment d’aigua de manera justa i equitativa”.
Barrachina ha recordat que la Comunitat Valenciana, juntament amb la Regió de Múrcia i la Junta d’Andalusia, han sol·licitat al Govern central una reunió urgent i màxima transparència davant la modificació de les regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura.
Amb les normes vigents fins ara, era necessari que els embassaments de capçalera aconseguiren els 1.300 hectòmetres cúbics per a autoritzar transvasaments de fins a 60 hm³ al mes. No obstant això, la modificació de les regles d’explotació eleva eixe llindar fins als 1.600 hm³. Això significa que, fins i tot en un context d’abundància com l’actual no es podria autoritzar el volum màxim, limitant-se el transvasament a només 24 hm³ mensuals.
En situació de sequera nivell 3 es passaria de fins a 20 hm³ mensuals a 9 en 2027, si descomptem els 7,5 dedicats a consum humà el resultat real seria que en compte dels actuals 12,5 hm³ ens quedaríem només amb 1,5 hm³, una reducció de quasi el 90 % que fa inviable, pels costos de manteniment, el transvasament.
A més, el conseller ha recordat que el Pacte d’Albufeira, firmat entre Espanya i Portugal, obliga a garantir un cabal mínim anual de 2.700 hectòmetres cúbics cap al país veí. “No obstant això, en l’actualitat s’estan enviant 6.616 hm³, és a dir, 3.916 hm³ més dels acords, que acaben en la mar mentres es neguen 180 hm³ a la Comunitat Valenciana, que són els que, per llei, justícia i solidaritat hídrica, ens corresponen”.
Finalment, el conseller ha denunciat que el govern central continua castigant els valencians, retallant l’aigua, bloquejant el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), negant les inversions necessàries en obres hidràuliques que salven vides i prohibint dies de pesca.