Carlos Mazón apel·la a «la unitat de tots els espanyols per a defendre l’aigua que necessita la nostra terra i garantir el futur que ens mereixem»

Avança que la Generalitat presentarà al·legacions a les noves normes d'explotació del transvasament Tajo-Segura i recorda que "l'aigua és de tots"

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha apel·lat a “la unitat de tots els espanyols per a defendre l’aigua que necessita la nostra terra i garantir el futur que es mereix” en l’acte de protesta per la reforma de les regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura que ha tingut lloc en la Cambra de Comerç de Múrcia organitzat pel Sindicat Central (SCRADOS).

Durant el transcurs de l’acte, que també ha comptat amb la participació del president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, el conseller d’Agricultura, Pesca, Aigua i Desenrotllament Rural de la Junta d’Andalusia, Ramón Fernández-Pacheco, a més de representants d’entitats de regants i empresarials, s’ha posat de manifest d’explotació del Tajo-Segura per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic suposarà una reducció mitjana del 50% dels volums transvasats ​​per a regadiu a partir de 2027.

Al respecte, el cap del Consell ha assegurat que la Generalitat mobilitzarà tots els mitjans al seu abast «amb tota la capacitat de resposta social, política, institucional, tècnica i jurídica» i ha avançat que presentarà al·legacions a les noves normes d’explotació del transvasament Tajo-Segura «perquè l’aigua és de tots», a més de recordar que «no és un recurs gratis».

Mazón ha iniciat el seu discurs agraint a SCRATS la seua iniciativa de protesta i ha traslladat el suport «sense fissura» de la Generalitat «i dels més de 5 milions d’habitants de la Comunitat Valenciana» en les justes demandes dels regants, apel·lant «a l’esperit, a la realitat, al present i al futur que ens mereixem».

El president ha explicat que no es tracta de «una reivindicació egoista ni contra ningú», i ha celebrat «la unitat» de tots en la defensa d’un bé comú per a tots els territoris.

En este sentit, ha remarcat «l’autoritat moral, històrica i tècnica» de la Comunitat Valenciana per a reivindicar els recursos hídrics que necessita i mereix, al mateix temps que ha recordat que «som el major exemple de reutilització i aprofitament d’aigua».

Així, ha detallat que la nostra regió «reutilitza el 40 per cent de tota l’aigua que es recicla a Espanya» i ha apuntat que «només la província d’Alacant reutilitza el 10 per cent de l’aigua de tot el que es reutilitza a Europa».

De la mateixa manera, ha advertit que «ningú done lliçons de solidaritat en la Comunitat Valenciana» en matèria d’aigua i ha recordat l’exemple del nostre territori en l’enviament d’aigua de la dessaladora de Sagunt a Barcelona per a consum humà.

Igualment, ha realçat el Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela i el Tribunal d’Aigua de València, entre altres, com a exemples per a la resolució pacífica de conflictes de l’aigua, a més de referir-se a la «solidaritat i generositat» dels regants en el transvasament Xúquer-Vinalopó i al la Albufera.

En esta línia, el cap del Consell ha advocat «pel diàleg, el rigor, el consens i la pau» davant «guerres absurdes», així com pel desenrotllament de les infraestructures hídriques necessàries per a l’aprofitament d’este recurs, a més de denunciar la política hídrica del Govern central, al qual ha titllat de «enemic» d’Espanya.

Comenta el artículo

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Deja una respuesta

Ahora en portada