La Generalitat impulsa la descarbonització del sector ceràmic amb 1,3 milions d’euros per al projecte estratègic H2Frit
La iniciativa, impulsada per la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i liderada per *ANFFEC, busca substituir combustibles fòssils per hidrogen verd en la fusió de fregides ceràmiques.

Palau de la Generalitat
Les conselleres d’Hisenda i Economia, Ruth Merino, i d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, han visitat este dimarts les instal·lacions de l’empresa Esmalglass, a Vila-real, per a conéixer de prop els avanços del projecte H2Frit, una iniciativa estratègica liderada per l’Associació Nacional de Fabricants de Fregides, Esmalts i Colors Ceràmics (ANFFEC).
Este projecte té un cost total de 2,2 milions, dels quals la Generalitat finança el 60% (1,3 milions) a través d’una subvenció directa de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. A més, H2Frit compta amb un préstec bonificats de l’IVF, organisme dependent de la Conselleria d’Hisenda i Economia, per valor de 500.000 euros.
H2Frit té com a objectiu principal incorporar l’hidrogen verd com a alternativa sostenible als combustibles fòssils en els processos de fusió de fregides ceràmiques, un dels més intensius en consum energètic del sector. Este canvi permetria una notable reducció d’emissions, reforçant així el compromís del sector amb la transició energètica. Des de 2005, els fabricants de fregides ceràmiques han aconseguit reduir les seues emissions de CO₂ en més d’un 42%, un assoliment que avala l’esforç innovador i la sensibilitat ambiental del clúster ceràmic valencià.
La consellera Marián Cano ha subratllat “el caràcter avantguardista, estratègic i sectorial d’un projecte que s’alinea amb l’aposta del Consell per una Comunitat Valenciana innovadora, sostenible i compromesa amb el canvi”.
D’altra banda, després de la visita realitzada este dimarts la consellera Ruth Merino ha destacat que la firma aposta realitzada per ANFFECC per avançar en la descarbonització d’un sector tan essencial en la Comunitat Valenciana com és la ceràmica, i ha afirmat que “des de la Generalitat contribuïm i contribuirem a l’impuls d’iniciatives verdes que ens permeten avançar cap a una economia sostenible i d’avantguarda”.
En el desenrotllament d’este projecte participen també l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) i Carburs Metàl·lics (Air Products), la col·laboració dels quals ha permés avançar en aspectes clau com el disseny de cremadors específics i sistemes de control adaptats a forns industrials.
Fundada en 1978 a Vila-real (Castelló), Esmalglass és una companyia de referència internacional en la fabricació de fregides, esmalts i colors ceràmics. Des dels seus inicis, l’empresa ha basat el seu creixement en la innovació, el disseny i l’assistència tècnica, consolidant una posició de lideratge en el sector.
En 1979 va iniciar la seua expansió internacional amb una seu a Itàlia i, a partir de 1982, va desenrotllar tecnologies pioneres, com els esmalts per via seca i els sistemes de monococció porosa, àmpliament adoptats per la indústria. En 1999, la fusió amb Ítaca, empresa castellonenca especialitzada en colorants ceràmics, va donar origen al Grup Esmalglass-Ítaca, hui un dels majors fabricants mundials del sector.
El grup compta amb més de 1.300 empleats i presència en els principals mercats internacionals, amb filials a Itàlia, Portugal, Polònia, Turquia, Rússia, el Brasil, Mèxic, el Perú, la Xina, Indonèsia, Malàisia i Tailàndia. Esmalglass-Ítaca lidera la producció mundial de colors ceràmics i negres inkjet per a injecció ceràmica, i és un dels grans referents en fregides i esmalts, amb més de 1.200 clients en més de 60 països.