La Generalitat inicia el servici de cita prèvia per a assistir a la ciutadania en la confecció de la declaració de la renda per telèfon
La ATV prestarà este servici de manera gratuïta i personalitzada des del 6 fins al 30 de maig
L’Agència Tributària Valenciana (ATV) inicia este dimecres 30 d’abril, un dia més tard del que inicialment estava previst per l’apagada elèctrica patida en la peninsula, el servici de cita prèvia que presta en col·laboració amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT), per a ajudar la ciutadania de la Comunitat Valenciana a presentar la seua declaració de la renda de manera telefònica.
En concret, la ATV prestarà el servici ‘Le Cridem’ entre el 6 de maig i el 30 de maig, amb la finalitat d’assistir als contribuents en el compliment de les seues obligacions tributàries.
A través d’este servici, personal de l’equip tècnic de l’organisme tributari valencià resoldrà dubtes i ajudarà als contribuents en l’emplenament i presentació de la seua declaració de la renda.
La consellera d’Hisenda i Economia, Ruth Merino, ha subratllat “el compromís de l’administració tributària valenciana a atendre i ajudar als ciutadans en la campanya d’este impost, que té lloc tots els anys en col·laboració amb la AEAT”.
La cita prèvia per a confeccionar i presentar la declaració de manera telefònica es podrà sol·licitar a través de la pàgina web de la AEAT, emprant l’App ‘Agència Tributària’, en els números de telèfon 91 535 73 26 i 901 12 12 24 (servici automàtic les 24 hores), o de dilluns a divendres, de 9.00 a 19.00 hores, en el 91 553 00 71 i 901 22 33 44 (atenció personalitzada).
Ruth Merino ha assenyalat que l’objectiu que es planteja l’Administració valenciana amb este servici és “oferir una assistència personalitzada a la ciutadania, d’una forma àgil i senzilla, i com a alternativa a l’atenció presencial”.
Posteriorment, a partir del 2 de juny la ATV posarà en marxa de nou el servici d’atenció presencial ‘Més prop de tu’, que oferirà assessorament i la possibilitat de realitzar la declaració a la ciutadania en la seu de la ATV a València, en les seues dos delegacions a Alacant i Castelló de la Plana, en 62 Oficines Liquidadores de Districte Hipotecari de la Comunitat Valenciana i en els municipis d’Ademuz, Ayora i Paiporta.
Este servici estarà en funcionament, igual que el prestat per la AEAT, a partir del 2 de juny i fins al 30 de juny, mentres que la cita prèvia, que serà imprescindible per a poder rebre atenció presencial personalitzada, es podrà sol·licitar entre el 29 de maig i el 27 de juny per les mateixes vies que l’atenció telefònica.
En estes oficines els contribuents valencians podran rebre la informació que precisen sobre les mesures tributàries disponibles i, si és el cas, ser assistits per al compliment de les seues obligacions fiscals.
Com a novetats generals de la Campanya de la Renda 2024 cal destacar, entre altres, la posada en marxa d’un nou servici, denominat ‘Renda Directa’, que facilitarà la presentació electrònica de declaracions senzilles; el pagament mitjançant bizum i targetes bancàries; ampliació de la reducció per obtenció de rendiments del treball; augment del límit excloent de l’obligació de declarar o nous percentatges en la reducció per lloguer de vivenda.
També es contempla l’ampliació de l’àmbit d’aplicació temporal de les deduccions per obres d’eficiència energètica; manteniment de la deducció per adquisició vehicles elèctrics, així com l’establiment de l’autoliquidació rectificativa com a sistema únic per a la correcció de les autoliquidacions, en substitució de l’actual sistema dual d’autoliquidació complementària i sol·licitud de rectificació d’autoliquidacions.
Així mateix, la ATV instal·larà un nou punt d’atenció presencial a Paiporta, destinat especialment a atendre els afectats per la riuada del passat 29 d’octubre. L’oficina estarà situada en el consistori i comptarà amb tres empleats especialitzats de la ATV durant el mateix període en el qual es desenrotllarà este servici en la resta de la Comunitat Valenciana, que disposarà de 68 punts d’atenció habilitats.
La directora general de la ATV, Sonia Díaz, ha indicat que este nou punt d’atenció presencial “ens permetrà acostar este servici a més ciutadans i garantir que tots aquells que ho desitgen puguen ser informats i assistits a l’hora de confeccionar i presentar la seua declaració de la renda”.
Sonia Díaz ha explicat que l’objectiu d’esta oficina “és assessorar i assistir gratuïtament als afectats, de manera personalitzada, per a garantir que puguen beneficiar-se plenament de les deduccions fiscals aprovades pel Consell, especialment necessàries després dels danys patits per la dana”.
En concret, els contribuents afectats podran deduir-se el 100% dels gastos derivats de la reparació de danys ocasionats per la riuada en la seua vivenda habitual, amb un límit màxim de 2.000 euros. Esta deducció serà aplicable en les declaracions d’IRPF corresponents als exercicis fiscals acabats en 2024 i 2025.
Igualment, s’ha disposat una deducció especial destinada a fer costat econòmicament a les empreses afectades. Es tracta d’una deducció del 45% sobre la quota íntegra autonòmica per les quantitats invertides en la constitució o ampliació de capital de determinades entitats, fins a un màxim de 9.900 euros per contribuent.
S’estima que les persones damnificades per la riuada es podran estalviar fins a 32 milions d’euros en la declaració de la renda gràcies a les deduccions posades en marxa per la Generalitat en el tram autonòmic de l’IRPF.
A més, per segon any consecutiu, els contribuents de la Comunitat Valenciana podran acollir-se a deduccions fiscals socials en el tram autonòmic de l’IRPF per gastos vinculats a la salut, la pràctica esportiva i activitats saludables.
Segons ha destacat Ruth Merino, “l’aplicació d’estes deduccions ha sigut un èxit rotund en el seu primer any, beneficiant a més de 424.600 persones que s’han estalviat més de 50 milions d’euros i demostrant així el seu ampli impacte social», ja que es dirigixen a contribuents la base liquidable general dels quals i de l’estalvi siga de fins a 32.000 euros en declaració individual i fins a 48.000 euros en conjunta.
“Estes dades demostren que l’aposta de la Comunitat Valenciana per utilitzar la política fiscal també com a palanca per a promoure un estil de vida saludable ha sigut un èxit, però creiem que encara hi ha recorregut perquè moltes més persones es beneficien d’elles”, ha subratllat la consellera.
La Generalitat ha sigut pionera a introduir este tipus de deduccions, que inclouen fins a 150 euros pel 30% de gastos en salut bucodental i tractaments de salut mental, fins a 100 euros per cristalls graduats i lents de contacte, així com per malalties cròniques d’alta complexitat, rares o per dany cerebral adquirit o alzheimer, quantitat que pot ascendir a 150 euros per a famílies nombroses o monoparentals. A més, la deducció per pràctica esportiva és del 30%, *incrementable fins al 100% en col·lectius específics, amb un màxim de 150 euros per contribuent.
En este sentit, l’impacte que es preveu aconseguir amb totes les deduccions autonòmiques que tenen a veure només amb la renda de 2024 és que un total de 750.000 contribuents valencians deixaran de pagar 217 milions d’euros.